Mindre än en femtedel av artiklarna på Wikipedia är skrivna av kvinnor. Foto: TT

Männen dominerar Wikipedia

Publicerad

Svenska Wikipedia används ungefär lika mycket av män och kvinnor. Trots det är bara mellan 13 och 19 procent av de som redigerar artiklar på uppslagsverket kvinnor, enligt en undersökning som den ideella föreningen Wikimedia Sverige har låtit göra.

”Resultatet visar på det vi har anat men inte har haft data på, och att det har varit rätt att satsa på ökad jämställdhet bland Wikipedias användare”, säger Sara Mörtsell, projektledare på Wikimedia Sverige, i ett pressmeddelande.

Orsaken tros bland annat vara att män och kvinnor skattar sin kompetens olika. Dubbelt så många kvinnor som män uppgav svaret ”Är inte tillräckligt kompetent för att redigera” som orsak till varför de inte uppdaterade artiklar.

En tidigare undersökning på engelskspråkiga Wikipedia visade att endast 9 procent av de redigerande användarna var kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet