Fredrik Lindström Foto: Janne Danielsson/SVT

Hjärnskillnader mellan män och kvinnor i Lindströms show

Skillnaden mellan män och kvinnor är ett av flera teman i Fredrik Lindströms nya föreställning ”Samkväm”.

Nästa vecka har Fredrik Lindströms föreställning ”Samkväm” premiär på Scalateatern i Stockholm. Tanken är att varje kväll ska ha olika teman och vara en blandning mellan standup, populärvetenskap och högläsning.

I en intervju i Sveriges Radio P1 sade han att föreställningen bland annat kommer att handla om mäns sexualitet och att även om männen har makten i samhället har kvinnor tolkningsföreträde i ”mjuka frågor” som relationer, psykologi och sexualitet.

Den autistiska manshjärnan

Till Kulturnyheterna säger han att det nyväckta intresset grundar sig i forskning av Simon Baron-Cohen som menar att den manliga hjärnan är mer systematisk och den kvinnliga empatisk, vilket i sin tur betyder att autism kan ses som en extrem-typ av den manliga hjärnan.

– Jag fick blodad tand på den när jag läste Simon Baron-Cohen som menar att alla män är ”autister light”, säger han och fortsätter:

– Jag tyckte att jag fick en diagnos på mig själv som gjorde att jag förstod mig själv bättre. Den gjorde att jag började få vissa infallsvinklar på den del av genusproblematiken som ligger i att vi har en värld som är byggd för att kompensera för mäns brister och göra dem omärkliga, vilket kan förklara varför det är så jobbigt att vara kvinna.

Het potatis

Biologiska skillnader mellan män och kvinnor är ett omdebatterat ämne och en politisk hetpotatis – ett område som kanske inte är helt bekant för språkforskaren Fredrik Lindström.

Är du rädd att folk kommer bli arga?

– Säkert jättemånga, men det är jag van vid, säger han. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play