Mark Hamill, Carrie Fisher och Harrison Ford i Star wars. Foto: HO/AP/TT

Manusförfattare bakom Star wars och Indiana Jones är död

Uppdaterad
Publicerad

Manusförfattaren Gloria Katz skrev tillsammans med sin make Willard Huyck manus till flera av George Lucas filmer som Sista natten med gänget och Star wars. Katz gick bort i cancer i söndags vid 76 års ålder, skriver Hollywood reporter.

Gloria Katz och William Huyck skrev och bearbetade manus till bland annat Star wars, Indiana Jones och de fördömdas tempel och Sista natten med gänget, för vilken de nominerades till en Oscar.

Gloria Katz sade i en intervju från förra året att hon och hennes make fick i uppgift att bearbeta George Lucas Star wars-manus och att det är deras förtjänst att rollfiguren prinsessan Leia blev som hon är.

– När vi pratade med honom (George Lucas) om rollfiguren sa vi att Leia borde vara tuff och självständig: hon kan leda, hon tar ingen skit, men är samtidigt sårbar och att hon borde skrivas som en tydlig person snarare än en vacker kvinna som bara vill bli räddad.

Katz och Huyck skrev ungefär 30 procent av dialogen till George Lucas första Star wars-film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.