Foto: TT

Margaret Atwood och Chimamanda Adichie i upprop till Kinas president

Uppdaterad
Publicerad

Över femtiotalet namnkunniga internationella författare, däribland Margaret Atwood, Chimamanda Adichie och Philip Roth, har undertecknat ett brev till Kinas president Xi Jinging med uppmaning om att släppa den bortgångne Nobelsfredspristagaren Liu Xiaobos fru, Liu Xia.

Den regimkritiske kinesiska författaren Liu Xiaobo gick bort i cancer i somras. Han greps år 2008 och dömdes till elva års fängelse efter att ha varit en av initiativtagarna till det pro-demokratiska manifestet Charta 08 – ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina.

År 2010 tilldelades Liu Xiaobo Nobels fredspris, men på grund av att han vid tiden satt fängslad kunde han inte vara på plats vid prisutdelningen i Oslo. Hans fru Liu Xia placerades kort efter hennes mans utmärkelse i husarrest av kinesiska myndigheter i sin lägenhet i Bejing – utan varken rättegång eller dom, skriver The Guardian.

Amerikanska PEN reagerar

I ett brev riktat direkt till Kinas president Xi Jingping reagerar nu den amerikanska PEN-organisationen tillsammans med ett femtiotal namnkunniga författare mot Liu Xias husarrest.

”Vi uppmanar dig att ta bort alla kvarvarande restriktioner mot Liu Xia och säkerställa hennes yttrandefrihet, frihet att träffa andra och frihet att resa. Liu Xia har genomlevt stort lidande under många år helt enkelt på grund av att hon är gift med en man som Kina anser vara dissident”, skriver de över femtiotalet författarna i brevet som organiserats av amerikanska PEN.

Utöver Margaret Atwood, Chimamanda Adichie och Philip Roth har författare så som John Coetzee, Khaled Hosseini, Siri Hustveldt och Paul Auster undertecknat brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.