Margaret Atwood och Salman Rushdie. Foto: TT

Margaret Atwood och Salman Rushdie i Bookerprisfinal

Publicerad

Margaret Atwood och Salman Rushdie finns med på den korta nomineringslistan till årets Bookerpris. Atwood är nominerad för ”Gileads döttrar” som publiceras först nästa vecka både på engelska och svenska.

”Gileads döttrar” är Atwoods efterlängtade fortsättning på ”Tjänarinnans berättelse” som för övrigt även den nominerades till Bookerpriset 1986.

De sex finalisterna är utvalda från en tidigare lista med 13 namn, uppger BBC. Salman Rushdie är nominerad för ”Quichotte”, sin personliga version av ”Don Quijote” som Rushdie låter utspelas i dagens USA. Bland finalisterna finns även nigerianske Chigozie Obioma vars roman ”Minoritetsorkestern” gavs ut på svenska tidigare i år.

Övriga nominerade är Lucy Ellmann för ”Ducks, Newburyport”, Bernardine Evaristo för ”Girl, woman, other” samt Elif Shafak för ”10 minutes 38 seconds in this strange world”.

Den slutgiltiga pristagaren presenteras 14 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.