Mariette gick till final i Melodifestivalen och föll genom ett svart hål på lördagskvällen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Professorn: I det svarta hålet har tid och rum bytt plats

Publicerad

Mariette tog hem en finalplats.
Sedan föll hon ner i ett svart hål i scenen.
– När man har korsat horisonten i ett svart hål kommer man inte ut igen, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik.

Mariettes succékväll i Melodifestivalens deltävling i Malmö fick ett dramatiskt slut. När tv-kamerorna hade slocknat promenerade hon över scenen för att delta i en presskonferens och fotas och trillade rakt igenom den. Scenen hade börjat plockas ihop för att fraktas bort, vilket resulterade i flera stora och förrädiska hål i golvet.

Mariette skrek till och fick hjälp upp av sitt SVT:s presschef och sin presskontakt. Enligt presskontakten föll hon ”genom ett svart hål”, men mår bra förutom ett sår på höften.

”Man kan inte komma ut igen”

Att falla ner i ett svart hål är att inget att rekommendera, enligt Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

– Ett svart hål består av en stjärna vars inre kollapsar och det skapar ett område där tyngdkraften är så stark att ingenting kan ta sig ut. Inte ens ljus. Om man skulle trilla in mot det svarta hålet skulle man korsa en gräns som kallas horisonten. När man har korsat den kan man inte komma ut igen, men man skulle fortsätta falla. Inuti det svarta hålet har tid och rum bytt plats, säger han.

”Man krossas och dör”

Hur skulle man uppleva det?

– Himlens alla stjärnor kommer att bli förvrängda och man kommer att se flera bilder av ljus åka runt, runt i cirklar. Tiden rullar på tills den tar slut och då slocknar allting och man krossas och dör.

Vad kan man se för symbolik i att någon trillar ner i ett svart hål?

– Symboliken är helt enkelt att man har ställt till det alldeles gräsligt för sig och att det är kört. Det kan man i alla fall konstatera.

Deltävlingens övriga artister ska ha klarat sig undan hålen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet