Mark E. Smith Foto: Sam Saunders/Wikimedia

The Falls sångare Mark E. Smith död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske musikern Mark E. Smith har avlidit. Han gick bort på onsdag morgon i sitt hem, skriver hans manager på skivbolaget Cherry Red Records hemsida.

Mark E. Smith bildade och sjöng i Manchesterbandet The Fall sedan 1976. Bandets debut-ep Bingo-Master’s Break Out! släpptes 1978.

The Fall har under sina 40 år haft elva album på brittiska topplistan, bland dem The Infotainment Scan från 1993.

Genom åren har de dessutom haft inte mindre än 66 olika medlemmar, Smith var den enda som var med från början till slutet.

Sitt sista – 32:a – album släppte de 2017, men fick samtidigt ställa in flera konserter på grund av Smiths dåliga hälsotillstånd som också tvingade honom att göra spelningar i rullstol.

”Jag har fruktat denna dag”

The Fall var även kända som BBC:s legendariske dj John Peels favoritband och spelades ofta i kanalen.

”Jag har fruktat denna dag. Det är med stor sorg vi meddelar att Mark E. Smith har gått bort. Han avled i sitt hem i morse,” tweetade managern Pamela Vander på onsdagen.

Dödsorsaken är fortfarande inte känd.

Mark E. Smith blev 60 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.