Märta Tikkanen: Hon var helt osentimental

Publicerad

– Jag kommer att minnas henne som en fantastisk författare och väninna. Hon var helt underbar, säger författaren Åsa Moberg som var nära vän till Birgitta Stenberg.

– Det är sorgligt men det var bra eftersom hon var så sjuk. Hon led inte förrän hon blev så dålig så att hon inte kunde gå upp ur sängen, då började hon tycka att det var riktigt tråkigt att leva, säger författaren Åsa Moberg.

– Jag kommer att minnas henne som en fantastisk författare och väninna. Hon var helt underbar.

Marianne Gustavsson: Sådana som hon behövs

Marianne Gustavsson, tillsammans med Lisa Belfrage, regisserade dokumentärfilmen ”Alla vilda” om Birgitta Stenberg och kommer framförallt att minnas Birgitta Stenbergs nyfikenhet på livet.

– Om jag hade en tiondel av den nyfikenheten som hon hade, även som en kvinna i hennes ålder, då skulle jag vara jäkligt glad, säger Marianne Gustavsson.

Enligt Gustavsson har Birgitta Stenberg haft stor betydelse för många generationer av kvinnor och hon anser att Birgitta Stenberg är en viktig förebild för andra kvinnor, speciellt med tanke på hur lite plats äldre kvinnor tar i det offentliga rummet.

– Vi hade glädjen att resa runt med henne i flera år. Sådana som hon behövs. Hon har varit en otrolig inspiratör, säger Gustavsson.

Märta Tikkanen: Hon var helt osentimental

Författaren Märta Tikkanen har känt Birgitta Stenberg sedan slutet på 70-talet och var en av hennes bästa vänner. Sedan 1981 har de haft så gott som daglig kontakt med varandra, först med fax sedan via mejl.

– Jag och Birgitta har haft en mycket djup vänskap som betytt hemskt mycket för mig, säger Märta Tikkanen.

Märta Tikkanen berättar att hon under en längre tid vetat att Birgitta Stenberg kunde dö när som helst. Vid sitt sista besök hos väninnan vid nyår var hon medveten om att det var sista gången hon skulle se henne.

– Hon var alldeles sig själv och hon hade en sådan fantastisk humor och närvaro. Hon var helt osentimental om sin död. ”Alla ska vi ju härifrån någon gång” sade hon, berättar Märta Tikkanen.

– Jag berättade för henne att vad mig själv beträffar, när man har fått leva ett rikt och mångsidigt liv, så är det inte heller så svårt att föreställa sig att nu är livet slut för min del, för nu har jag fått uppleva allt det här som livet kan ge. Och inte minst en sådan förmån att ha en sådan vänskap som vi har haft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer