Foto: Folkets bio

”Martha & Niki”

Uppdaterad
Publicerad

En energisk, originell och strålande dansfilm om en fåordig vänskap. Sofia Olsson har sett filmen om de svenska hiphop-stjärnorna Martha och Niki.

Dansfilmer börjar oftamed en missförstådd underdog som strävsamt kämpar på och når framgång motslutet av historien. Tora Mkandawire Mårtens dokumentär om de svenska street-dansarnaMartha Nambwire och Niki Tsappos börjar med det klassiska framgångspotpurri sombrukar ligga mot slutet av dansfilmer, och efter det tar en annan historia vid. Det är bakvänt, originellt och strålande.

Martha och Niki vinnerförst den svenska uttagningen i en hiphoptävling, sen åker de till Paris förvärldsmästerskapen Juste Debout. De vinner allt där med, som första kvinnor någonsin dessutom. Utan ett ord visasbara vinst på vinst, i gott och väl 20 minuter får vi bara se Martha och Nikifullkomligt dansa röven av alla andra. Deras energi är våldsam, samspelet rentmakalöst. De följer varandras rörelser, rör lätt vid varandra för att markerariktning och steg, en hand i ryggen och en fingertopp på höften. Deras dans är helt enkelt sublim.

Efter succén i Parisskruvas så tempot ned, och en lågmäld film om vänskap och utveckling börjar.Det är som baksmällan efter festen, då det existentiella grubblandet tar vid: Vemär jag egentligen? Vill jag det här? Vad ska vi göra sen?

Mårtens har följt Nikioch Martha under fem år, och hennes idoga arbete lönar sig: hon kommer närmareoch närmare, filmen blir mer intim och personlig allt eftersom.

Martha är en sluten ochtystlåten person, men när hon dansar vänder hon insidan ut. Niki är hennesmotsats, hon bubblar och pratar hela tiden. Deras vänskap grundar sig i dansen,det är där de kommunicerar och uttrycker sig allra bäst. Mårtens fångar dansenskickligt i foto och klipp, hon förmedlar både tävlingskänslan, energin ochvänskapen i dansrutinerna. Märk väl i dokumentära situationer som inte gerchans till omtagningar.

När Martha och Niki åkertill Kuba för att gå en salsakurs och få inspiration tappar filmen lite av sinkänslighet. Det blir nästan förkomiskt då två världsmästare i streetdance hamnar bland stela pensionärer somgör höftrullningar i en flyghangar. Det är roligt, men fokusförsvinner från Martha och Niki och deras relation.

Jag förstår dock attTora Mkandawire Mårtens inte kunde få nog av denna tillspetsade situation med“Sällskapsresan-känsla”, hennes nästa film ska mycket riktigt handla enbart omsalsakursen.

Flugan på väggen-metodensom de flesta dokumentärer använder sig av för tillfället, är elegant ochsubtil. Väljer man rätt scener och kommer man så nära som den här filmen gör,så behövs ingen berättarröst som pedagogiskt talar om vad vi ser. Ändå är det otillfredsställande att inte få veta ”vad som hände sen”, kanske en litenskylt i all enkelhet före eftertexterna? För när ”Martha & Niki” är slut är man så engagerad ideras liv, karriär och vänskap att man vill veta mer.

Önskan om att veta allt är ju ändå om något ett tecken på en stark historia. ”Martha & Niki” är en energisk berättelse om en fåordig vänskap som utan onödigt pynt visar hur livsnödvändigt ett konstuttryck kan vara.

”Martha & Niki”

Betyg: 4

Regi: Tora MkandawireMårtens

Medverkande: Martha Nambwire, Niki Tsappos m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.