Pjäs om ungas revolution i demokratiska Norden

Publicerad

Scenkollektivet Potato Potato ställer sig frågan hur man gör revolution i ett demokratiskt land.

Det skånska scenkollektivet är på turné med förställningen ”Talanglösa martyrer”. Pjäsen handlar om fyra unga musiker och tar avstamp i ungdomarnas samhällsfrustration i finanskrisens Island.

– De bor i paradiset Norden, det vill säga ett ganska mysigt förtryck, och vill göra revolution. Men har inte verktyg för det. De bestämmer sig för att starta en terrorgrupp, säger regissören Linda Forsell.

”Riktar kampen mot sig själv”

Karaktärerna vill göra revolution men de vet inte riktigt vet vad de ska revoltera mot.

– Det är det som är svårt och som vi visar är komplext i den här föreställningen. Man riktar egentligen kampen mot sig själv. Miljöförstöring och konsumtion är också en del av en själv, säger regissören Linda Forssell.

”Terrorism definieras av dem med makt”

”Talanglösa martyrer” består av två akter i den första framställs hobbyterroristerna som fumliga och utan mål. I den andra akten reflekterar karaktärerna med större allvar kring politisk aktivism.

– Jag vill helst inte att det ska finnas terrorism. Men frågan är hur terrorism definieras. Terrorism definieras av dem som har makten och den definitionen är intressant att titta på, säger skådespelaren Linn Bjørnvik-Grøder.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee
Foto: Joakim Rückert Hallgrim
Klipp: Andreas Idén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer