Mannen bakom Spindelmannen, Hulken, Iron man och X-men har somnat in. Foto: Mario Anzuoni/TT

Marvel-grundaren Stan Lee är död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska författaren, Marvel-grundaren och förläggaren Stan Lee är död, rapporterar TMZ. Lee är mest känd som en av skaparna bakom det amerikanska serieförlaget och superhjälteuniversumet Marvel Comics. Han blev 95 år gammal.

Stan Lee växte upp i New York och var en av skaparna bakom succéserier som Spindelmannen, Hulken, Iron man, Thor, X-men, Captain America och Fantastic four. Måndagen 12 november, 95 år gammal, somnade han in, vilket TMZ var först med att rapportera.

Tillsammans med bland annat Jack Kirby och Steve Ditko startade han serieförlaget Marvel Comics på 60-talet, vilket skulle komma att ge liv åt många av de superhjältar som är populära än i dag.

I fjol gick Lees hustru sedan 69 år tillbaka bort. Paret hade dottern Joan tillsammans.

– Min pappa älskade alla sina fans. Han var den bästa, hyggligaste mannen, säger hon till TMZ.

Kultförklarad

Stan Lee var även den som ledde företaget Marvel Comics från att vara ett serieförlag till att bli ett gigantiskt multimediabolag. Hans framgångar har gjort honom till en kultfigur i den amerikanska popkulturen och han skymtades ofta i bakgrunden, med glimten i ögat till sina fans, i många av Marvel-filmerna.

På senare år har Stan Lee emellertid haft en del konflikter med sitt eget företag, och har stämt det flera gånger. Senaste gången var i maj 2018 då han krävde strax över 8,6 miljarder kronor, eftersom han ansåg att han undanhållits detaljer i samband med försäljningen av företaget till Kina under 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.