”Bevakningen av den här händelsen tog upp hela kvällens tv-utrymme på bekostnad av all annan rapportering, däribland den pågående coronapandemin”, löd en av de kritiska kommentarerna mot BBC:s bevakning. Foto: TT

Efter prins Philips död: Massiv tittarkritik mot BBC – ”Tog upp allt utrymme”

Uppdaterad
Publicerad

BBC:s bevakning av prins Philips död har genererat fler klagomål än något annat i brittisk tv-historia. Över 100 000 tittare har framfört kritik som till största del handlar om att BBC gav det kungliga dödsfallet för stort medieutrymme, rapporterar The Guardian. 

Beskedet om prins Philips död kom från det brittiska kungahuset under fredagsmorgonen 9 april. Mediebevakningen blev genast massiv och BBC vek hela kvällen, både i tv och radio, åt dödsfallet med extrainsatta sorgesändningar och identisk tablå i både BBC One och BBC Two.

Populära program som Eastenders, Gardeners world och Masterchef utgick, men även nyhetsrapportering om till exempel coronapandemin.

Klagomålsrekord

Under fredagen och i helgen strömmade över 110 000 registrerade klagomål in – vilket innebär ett nytt klagomålsrekord i brittisk tv-historia. Den stora majoriteten handlade om att prins Philips död fick för stort medieutrymme och klagomålen blev till slut så många att BBC under helgen upprättade en särskild hemsida för kommentarerna.

”Bevakningen av den här händelsen tog upp hela kvällens tv-utrymme på bekostnad av all annan rapportering, däribland den pågående coronapandemin. ”Viss bevakning är befogad, men inte till den här graden”, löd en av kommentarerna från tv-publiken.

Uttalande från BBC väntas

BBC har avböjt att kommentera de många klagomålen och meddelat att man kommer göra ett formellt uttalande på torsdag 15 april – två dagar innan prins Philips begravning lördagen 17 april som också kommer att bli en stor mediehändelse.

Det tidigare rekordet är från 2005, då BBC fick in 63 000 klagomål efter beslutet att sända musikalen Jerry Springer: The Opera, som upprört flera kristna grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.