Edouard Manets målning Olympia har döpts om till Laure. Foto: Francois Guillot/TT

Mästerverk döps om efter svarta modeller

Uppdaterad
Publicerad

En ny utställning på Musée d'Orsay i Paris döper om franska klassiska mästerverk – och lyfter de avbildade svarta människorna i tavlorna.

Utställningen Le modèle noir på Musée d'Orsay i Paris försöker belysa frågan om representation i konstvärlden. Kuratorer har genomgående letat fram de svarta modellernas namn, och presenterar dem som individer snarare än de rasstereotyper som de ofta har reducerats till.

Bland annat har Edouard Manets Olympia fått namnet Laure efter det svarta hembiträde som står bredvid den nakna kvinnan som avbildas. Marie-Guillemine Benoists Porträtt av en svart kvinna har döpts till Porträtt av Madeleine.

”Konsthistorien utelämnade dem”

– Under över 200 år har man aldrig försökt få reda på vem hon är. Det är emblematiskt, konsthistorien utelämnade dem, säger Denise Murrell, amerikansk forskare och en av de som arbetar med utställningen, till The Guardian.

Utställningen har behandlat en rad verk av konstnärerna Delacroix, Gauguin, Picasso och Cézanne på samma sätt. Den visas mellan 26 mars och 21 juli i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.