”Maten har alltid varit en klassfråga”

Publicerad

Hur äter man rätt? Och hur ska livsmedelsindustrins baksidor rättas till? Historikern Jenny Lee menar att det krävs större grepp än bara konsumentansvar.

För konsumenten är valen många och svåra. Efter EU-rapporten om risken för läkemedelssmittat hästkött efter lasagneskandalen larmas det idag igen. Nu handlar det om salmonellasmittat foder, och djur från 900 gårdar i landet måste testas. Det går inte en vecka utan nya larm.

– Vi lever i ett fientligt matlandskap, där det är oerhört svårt att göra rätt val. Vi får motstridiga råd hela tiden om hur vi borde äta, säger Jenny Lee, som är ekonomihistoriker med fokus på mat.

Mat som klassfråga

Maten är på allas läppar. Den närodlade som medvetna gärna lägger dyra pengar på, eller den billiga som krängs med röda lappar i lågprisbutikerna. Maten som klassfråga debatteras, som igår på Berns med idel representanter ur Stockholms medelklass.

– Det har alltid varit en klassfråga. Men huruvida man pratar om klass eller inte är något som har växlat över tid. Något som inte har växlat över tid är medelklassens behov av att berätta för dem som har sämre ställt hur de borde göra, säger Jenny Lee.

”Vi behöver kollektiva lösningar”

Konsumenten har makten, brukar det sägas. Men hur mycket kan vi kräva och ta ställning till? Hur mycket ska varorna märkas med? Och hur mycket orkar konsumenter egentligen ta till sig?

– Jag tror inte riktigt att det är bara genom konsumtion som vi kan förändra världen. Det här är globala problem, det är kollektiva problem, och vi behöver kollektiva lösningar på det globala livsmedelssystemet som inte är hållbart i längden, säger Jenny Lee.

Reporter och fotograf i inslaget: Oskar Anesten

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.