Foto: SVT

Förmögna familjen Medicis bröllop från 1589 återskapas

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av Stockholms internationella festival för tidig musik pågår under veckan. I år får publiken ta del av ett återskapande av vad som kallats festernas fest: Ett bröllop i Florens 1589 då den förmögna familjen Medici slog på stort.

Adelssläkten Medici hade tack vare sin bank stort inflytande i Florence under den italienska renässansen, såväl politiskt och ekonomiskt som kulturellt.

Bröllopsfesten 1589 blev en storslagen scenisk händelse med sånger och musik komponerade av tidens mest berömda tonsättare: Emilio de'Cavalieri, Jacopo Peri, Giulio Caccini och Luca Marenzio.

Firandet pågick i tre långa dagar med teater och pjäser specialskrivna för bröllopsparet hertigen Ferdinando och prinsessa Christina de'Medici.

– Mellan pjäserna var det musik och dans. Det är det vi kommer att se och höra, säger Peter Pontvik, konstnärlig ledare för Stockholm Early Music Festival.

Ett tusenårigt kulturarv

Mellan den 4 och 9 juni får Stockholm ta del av arvet efter Medici i och med festivalen i Tyska Kyrkan. Festivalen som började 2002 med enbart fem konserter och har nu vuxit till 30 konserter i år med musik komponerades mellan år 500 och år 1750.

Ett tusenårigt kulturarv som omfattar medeltid, renässans och barockmusik.

– Vi har gått ut till publiken med en pedagogisk uppgift att återupptäcka den här breda och rika tidiga musiken, säger Peter Pontvik.

Var betydelsefulla mecenater

Assemble Camerata La Pellegrina består av flera av Sveriges främsta instrumentalister, sångare och dansare, specialiserade på historisk uppförandepraxis inom 1500- och 1600-talsmusik. Och det under ledning av och i samverkan med Vokalharmonin.

Medici-familjen var stora mecenater med ambition att göra Florens till världens kulturcentrum. Bland annat sponsrade familjen kända konstnärer som Leonardo da Vinci och Michelangelo.

– Allt vi har i Florens är byggd med Medici-pengar, säger Mariangiola Martello, hjärnan bakom La Pellegrinas återskapande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer