Expressens chefredaktör Thomas Mattson,Sveriges radios vd Cilla Benkö och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Foto: TT

Mediecheferna fördömer fängslandet av journalister

Publicerad

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Sveriges radios vd Cilla Benkö och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski kräver att Al Jazeeras fängslade journalister släpps fria.

Tre journalistern från mediehuset Al Jazeera dömdes i måndags till mellan sju och tio års fängelse av egyptisk domstol efter anklagelser om att ha spridit falska nyheter.

Domen har fått massiv kritik på sociala medier och bland världens stora mediehus. Nu fördömer även de svenska mediecheferna fängslandet.

”En rättsskandal”

I ett öppet brev till Egyptens ambassad i Stockholm skriver Sveriges radios vd Cilla Benkö, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski att domen är ”en rättsskandal” .

”Domarna mot tv-medarbetarna är en rättsskandal. Brottet de påstås ha gjort sig skyldiga till är inget brott utan en del av yttrandefriheten, grundvalen för ett fritt och öppet samhälle. Den rättigheten är universell. [...]

Vi som undertecknat detta uttalande representerar tre olika medieföretag i Sverige. Men vi vill gemensamt protestera mot den egyptiska regimens brutala behandling av journalister och uttrycka solidaritet med de dömda och deras anhöriga. Peter Greste, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed bör omedelbart släppas fria. Att rapportera från en revolution är inte ett brott.”

Läs hela brevet hos Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet