Jan Helin. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT värvar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladets Jan Helin utses till SVT:s nya programdirektör. – Jag kan inte tänka mig ett mer spännande uppdrag, säger Jan Helin.

Jan Helin har varit chefredaktör på Aftonbladet sedan 2008 och vd sedan 2012.

– Jag kan inte tänka mig ett mer spännande uppdrag än att få vara programdirektör för SVT. För mig handlar det om att få jobba med ett brett innehåll inom områden jag brinner för och en professionalism hos medarbetare som är imponerande. Jag känner också att jag nu kan lämna över Aftonbladet i trygga händer. Bolaget står stabilt i strukturomvandlingen och det finns ett fantastiskt team som är redo att ta det vidare, säger Jan Helin.

”Har kunskap och passion”

Det är SVT:s vd Hanna Stjärne som har föreslagit Jan Helin och Lena Glaser som programdirektörer.

– Skavlan och Fröken Frimans krig, Vinterstudion och Go’kväll, På spåret och Sverige! Att utveckla SVT:s program och tjänster är en ynnest och jag är glad över att ha rekryterat två starka visionärer som programdirektörer. Jan Helin och Lena Glaser är modiga, de är pionjärer när det gäller medieutveckling och har den kunskap och passion som behövs för att utveckla framtidens tv, säger Hanna Stjärne.

Får budget på tre miljarder

Programdirektörerna på SVT har ansvar för SVT:s programbudget på drygt tre miljarder kronor och beställer allt utbud till samtliga kanaler tjänster och plattformar.

Jan Helin börjar som programdirektör på SVT den 18 april och Lena Glaser tillträder 1 februari.

Jan Helin och Lena Glaser

Visa

Jan Helin är 48 år och arbetar i dag som vd, chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet. Han har studerat på journalisthögskolan i Sundsvall, litteraturvetenskap på Stockholms universitet, samt studerat political communication, tv and creative writing på Augusta College, USA. Han har bland annat varit reporter på Nynäshamns Posten, Sundsvalls Tidning och Aftonbladet.

Lena Glaser är 52 år och programdirektör för interaktiva plattformar och tjänster på SVT. Hon har bland annat studerat litterturvetenskap, masskommunikation och informationskunskap på Stockholms universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jan Helin till SVT

Mer i ämnet