Alice Bah Kuhnke Foto: TT

Alice Bah Kuhnke tar avstånd från medieutredning

Uppdaterad
Publicerad

När kulturminister Alice Bah Kuhnke gästade Ekots lördagsintervju för att tala om dagens medielandskap tog hon avstånd från ett antal av de förslag som medieutredningen presenterade för ett halvår sedan – en utredning som tillsatts av henne själv.

Den 10 juni var Alice Bah Kuhnke gäst i Ekots lördagsintervju för att tala om det svenska medielandskapet – och om förslagen i den medieutredning som lades fram i november förra året.

Enligt ett av förslagen som då överlämnades av utredaren Anette Novak ersätts dagens presstöd, som går till papperstidningar, av ett teknikneutralt mediestöd.

För att kunna få stödet krävs, enligt förslaget, att mottagaren har en demokratisk värdegrund och ställer upp på principen kring alla människors lika värde.

Bah Kuhnke: ”Skeptisk till demokratikriterium”

Skulle ett teknikneutralt stöd bli verklighet skulle exempelvis den högerextrema tidningen Nya Tider, vars medverkan på årets Bokmässa i höst bland annat lett till en högljudd debatt och massbojkott av mässan, inte kunna få något ekonomiskt bidrag.

LÄS MER: Anklagas för fascism – får miljoner i presstöd.

Nya Tider har sedan 2013 fått statligt presstöd och i år kommer tidningen att få 3,4 miljoner kronor.

Alice Bah Kuhnke sade sig under intervjun dock vara skeptisk till förslaget på ett demokratikriterium, vilket gör att Nya Tider även i framtiden kan komma att få ekonomiskt stöd.

– Ja, rent hypotetiskt skulle det kunna betyda det, men det är också andra kriterier som diskuteras, så vi vet ju inte var vi hamnar. Remisstiden tog slut för ett par veckor sedan och nu sätter vi oss in i remissvaren för att komma fram till ett förslag vi ska presentera senast i mars 2018.

”Större risker än vinster”

Det Alice Bah Kuhnke motsätter sig vad gäller ett införande av ett demokratikriterium är att det, enligt kulturministern, kan innebära en begränsning av yttrandefriheten.

– Jag ser det som att riskerna med ett sådant kriterium är större än vinsterna. Jag tror att det är början på ett sluttande plan och det är för mig en begränsning av yttrandefriheten som kan leda till politisk styrning och godtycke som kan straffa oss alla till syvende och sist.

Alice Bah Kuhnke preciserade därefter under intervjun att införandet av ett sådant kriterium, enligt henne, även kan få mer långtgående konsekvenser.

– Jag ser framför mig att vi börjar definiera vilka som inte ska få och sen vidgar vi den definitionen. Och till slut så är det både du och jag och alla andra. Jag tror tyvärr att det är så att det är en konsekvens av friheten och öppenheten och demokratin som vi får räkna med.

Kritik mot utredning

Medieutredningen har tidigare fått massiv kritik från ett antal remissinstanser – och den hårdaste kritiken har gällt det nya mediestödet.

Men trots att Kultur- och demokratiministern alltså tar avstånd från en stor del av förslagen i utredningen, så säger hon till Kulturnyheterna att det inte kommer bli någon ny medieutredning.

– Nej det kommer det inte bli. Jag tror att med utredningens förslag i botten och sen inte minst med alla de perspektiv och förslag och tankar som kommit från de olika remissinstanserna så finns det vägar framåt.

Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet menar att det behövs kompletteringar.

– Jag tror att man måste ta de delar som faktiskt fungerar i medieutredningen sen måste det kompletteras med andra åtgärder för att få en fungerande mediemarknad till stånd och där har kulturministern än så länge varit svaret skyldig, säger Olof Lavesson till Kulturnyheterna.

LÄS MER: Massiv kritik mot medieutredning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.