John Legend och skådespelarna Gillian Anderson och David Duchovny Foto: Skärmdump

Artister och skådespelare knäböjer mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska elitidrottare knäböjer när den amerikanska nationalsången spelas i arenan. En protest mot rasism som fått ett genomslag långt utanför sportarenorna. Allt fler kulturpersonligheter sluter nu upp på sociala medier och visar solidaritet med idrottarna och protestens syfte.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat knäböjde under helgen musikerna Pharrell Williams och Stevie Wonder i solidaritet med idrottare i samband med sina respektive konserter i USA.

Under hashtagen #TakeaKnee syns allt fler ta ställning mot den strukturella rasismen i USA.

LÄS MER: Idrottskonflikten i USA började med dödsskjutning

Protesten växte än mer under helgen efter att USA:s president Donald Trump uttryckt att de som inte respekterade nationalsången och flaggan skulle sparkas från klubbarna. Trump uppmanade också publiken att bojkotta matcherna.

LÄS MER: NFL-protesterna växer – då kommer Trump med nytt utspel

Musikern John Legend la under måndagen upp en bild där han knäböjer i anslutning till hashtagen som kommit att bli proteströrelsens signum på sociala medier.

Foto: Skärmdump

Även rockbandet Pearl Jam har reagerat på sociala medier. I ett videoklipp postat på twitter knäböjer sångaren Eddie Vedder på scenen under en spelning.

Foto: Skärmdump

Arkiv X-paret Gillian Anderson och David Duschovny syns göra gesten under vad som ser ut att vara på seriens inspelningsplats.

Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.