Donald Trump pratar med journalister utanför Vita huset. Foto: AP/TT

Amerikanska Pen stämmer Donald Trump

Publicerad

Amerikanska Pen, organisationen för författare och journalister, stämmer president Donald Trump, skriver Pen i ett uttalande under tisdagen. Anledningen är att presidenten enligt Pen, använt sig av sin regeringsställning för att hämnas på journalister och medier.

Den amerikanska grenen av den internationella organisationen Pen anser att Donald Trump bryter mot den amerikanska författningens första tillägg om yttrandefrihet genom att slå tillbaka mot medier han uppfattar som misshagliga.

Pen företräds juridiskt av organisationen Protect Democracy och universitetsinstitutionen Yale law school media freedom.

”I stämningsansökan framgår att, även om president Trump är fri att uttrycka sina egna kritiska åsikter om journalister och medier, är hans bruk av reglerande och tillämpande regeringsmakt för att straffa kritisk press inte i enlighet med författningen”, skriver Pen.

Stämningsansökan har lämnats in till en distriktsdomstol i New York.

”Vi attackeras dagligen”

Pen har listat ett antal exempel då organisationen anser att Trump försökt tysta eller skrämma journalister. Bland annat då Trump hotat att dra in pressackrediteringar till Vita huset, ett hot som han även genomfört i minst ett fall. Trump har även hotat att dra in sändningstillstånd för tv-stationer vars bevakning han ogillar, skriver Pen.

”Vi inom media har sorgligt nog blivit vana vid att attackeras nästintill dagligen av president Trump, men när hans sätt att uttrycka sig går över gränsen till hämndaktioner eller trovärdiga hot mot kritiker, är hans agerande inte bara flagrant utan även författningsvidrigt”, säger amerikanska Pens vd Suzanne Nossel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.