Anklagas för fascism – får miljoner i presstöd

Uppdaterad
Publicerad

Konspiratorisk, homofobisk och fascistisk. Det är några av expertomdömena om innehållet i Nya tider som sedan 2013 fått miljontals kronor i presstöd. När systemet för bidrag till tidningar görs om till nästa år kan tidningen förlora sitt ekonomiska stöd från staten.

Kulturnyheterna har läst 200 artiklar publicerade i Nya tider och presenterade i går den sammantagna bilden av innehållet i tidningen. ”Homofobi”, ”rent trams” och ”fascism” var några av omdömena som olika forskare gav på innehållet i artiklarna som Nya tider publicerat.

Nya tider har sedan 2013 fått statligt presstöd. Dagens system ställer inga krav på vilka värderingar ett medium sprider, och i år kommer tidningen att få 3,4 miljoner kronor.

– Det betyder så klart att vi kan växa snabbare, man kan ta in fler skribenter och åka på utlandsresor, säger tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Vávra Suk.

Stöd ”behäftat med villkor”

När presstödssystemet görs om till nästa år och blir ett mediestödssystem kan Nya tider förlora sitt bidrag. I medieutredningen som lämnades till kulturministern i höstas slås det fast att medier som misskrediterar vissa grupper i samhället inte ska anses uppfylla den demokratiska värdegrund som krävs för att få det framtida stödet. 

– Alla stöd som kommer från skattemedel är behäftade med villkor och så vill vi väl att det ska vara, säger Anette Novak, som ledde utredningens arbete.

LÄS MER: Nya Tider springer rätt ur Malmörörelsen

Även om både justitiekanslern och experter slagit fast att ett villkorat stöd inte inskränker det fria ordet finns det ändå publicister som är oroliga för vad en innehållsgranskning av medier kan innebära.

– Vad är det vi ska inkludera i det som betraktas som odemokratiskt? Är det att man har en viss syn på kvinnor, eller homosexuella?, undrar Nils Funcke, vd på Utgivarna, en intresseorganisation för svenska publicister.

Han menar att staten ska hålla sig borta från att värdera innehållet i medier, annat än då det bryter mot existerande lagar.

– Staten ska vare sig trycka ner en viss åsiktsriktning eller stimulera någon annan, tycker jag, säger han.

LÄS MER: Chefredaktören vägrar svara på frågan

Men Anette Novak menar att hennes och utredningens uppdrag var att undersöka hur staten skulle stötta kvalitativ journalistik som skulle nå medborgare oavsett var de bor.

– Då tycker jag att sajter som ensidigt propagerar mot till exempel vissa grupper av människor går bort.

Enligt Nya tiders chefredaktör Vávra Suk är eventuella förändringar som görs i stödsystemet riktade mot medier som Nya tider och han tycker att begrepp som alla människors lika värde, som medieutredningen talar om, är floskler.

– Vissa fyller det med att alla människors lika värde då måste man ställa upp på att alla människor från hela världen har rätt att komma till Sverige och använda Sveriges välfärdssystem, säger han.

Men att mediers innehåll styrs av tanken om just alla människors lika värde är viktigt, säger Anette Novak.

 – Om vi börjar erodera den här tanken om alla människors lika värde, till exempel genom att vi skickar skattemedel till propagandasajter som driver en sådan agenda, så att det blir normaliserat att vi inte tycker att alla människor har samma värde, då är vi ut på oerhört hal is.

LÄS MER: Lämnar presstödsnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.