Anne Lagercrantz: Transparens viktigt

Uppdaterad
Publicerad

Balansgången mellan bekräftad och obekräftad information vid händelser som terrorattentatet på Drottninggatan är inte alltid enkel. Att behandla stora mängder information ställer höga krav på nyhetsredaktionen.

– Vi vill ju helst se hela bilden, men i ett sånt här läge är det omöjligt och därför är transparens så viktigt, säger Anne Lagercrantz divisionschef för nyheterna på SVT.

Under fredagens terrorattentat på Drottninggatan spreds otroligt mycket information och det under mycket kort tid. SVT Nyheter började sända live bara minuter efter att dådet inträffat. Hur gjorde SVT för att skilja mellan det som var falskt och sant?

– I ett sånt här nyhetsskeende är det en kakofoni av olika uppgifter, både bekräftade och obekräftade. Men vi har en organisation som är tränad till att sålla, verifiera och hela tiden söka efter fakta, säger Anne Lagercrantz, divisionschef vid SVT Nyheter.

”Vi var väldigt tydliga”

Men trots det här kom det ändå igenom nyheter som inte visade sig stämma. SVT Nyheter var, likt många andra medier under den här dagen, en av de som rapporterade om skottlossning på olika ställen i Stockholm.

– Med facit i hand så hade vi och många andra stora medier fel. Men jag tycker ändå att det var rätt att publicera då det här var ett läge där vi fick vittnesmål från flera olika håll. Polisen bekräftade via både sin hemsida och i samtal med oss att dessa larm hade gått och att det pågick stora polisinsater. Att i det läget tiga och inte svara på frågor hade varit närmast omöjligt. Men vi var väldigt tydliga med att det här var obekräftade uppgifter och vi var väldigt snabba med att dementera, säger Anne Lagercrantz. 

Snabbhet och trovärdighet

SVT sänder numera väldigt mycket live, och rapporterar ofta direkt när stora händelserna inträffar. Vilka lärdomar tar du med dig efter helgens händelser?

– En uppenbar lärdom är konfliken mellan snabbhet och trovärdiget. Vi vill ju helst se hela bilden, men i ett sånt här läge är det omöjligt och därför är transparens så viktigt.

– En annan lärdom som är lite ny är hur oerhört exponerade barn är inför hemska bilder och rykten i sociala medier. Här tror jag en redaktion som Lilla Aktuellt är viktig. De öppnade ett forum och startade en chatt där en vuxen närvarade och där barn kunde dela sin oro. Det är något vi måste planera mycket mer för så det blir en självklarhet för oss, säger AC.

Se hela intervjun i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.