Facebook och Apple agerar mot Alex Jones, grundare av den högerextrema hemsidan ”Infowars”. Foto: Tamir Kalifa/AP/TT

Apple och Facebook agerar mot Infowars-grundaren Alex Jones

Publicerad

Fyra Facebook-sidor drivna av den amerikanska konspirationsteoretikern Alex Jones har stoppats med hänvisning till att den bryter mot plattformens riktlinjer. Även Apple har agerat och plockat bort fem av sex avsnitt av Infowars-grundarens podd från Itunes och företagets podcast-app.

Borttagandet av de fyra sidorna följer i spåren av att Facebook under förra veckan beslutade att belägga Alex Jones personliga Facebook-sida med en trettio dagars blockering, något som motiverades med att sidan bland annat glorifierar våldshandlingar och använder inhumant språk, skriver The Guardian.

Men även Apple har nu agerat. Under måndagen plockades avsnitt bort från den högerextrema Infowars-grundarens podcast från Itunes och företagets podcast-app, då dessa enligt Apple strider mot företagets policy rörande hatbrott.

”Hatiskt innehåll”

Flertalet aktörer har under de senaste veckorna vidtagit åtgärder mot Alex Jones. Bland annat Spotify har tidigare plockat ned vissa avsnitt av hans podcast The Alex Jones show från sin plattform.

”När våra användare uppmärksammar oss på hatiskt innehåll tar vi det på allvar och går igenom den musik eller de poddar som anmälts”, skrev Spotify i ett uttalande då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Medier
Mer Kultur
Mer Nyheter