Jens Tillqvist, arbetsrättsjurist. Foto: Privat

Arbetsrättsjuristen: Olagligt att avskeda någon på grund av åsikter

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har flera offentliga personer blivit av med uppdrag och anställningar efter att utomstående pressat uppdragsgivare att göra sig av med den kritiserade personen. Men det finns inget lagligt stöd för att säga upp någon på grund av ett uttalande eller en stark opinion, säger arbetsrättsjuristen Jens Tillqvist.

– Huvudregeln är glasklar: man får inte säga upp någon för att den har uttryckt en åsikt. Det ska väldigt, väldigt mycket till för att man på grund av ett uttalande ska bli av med sin anställning, säger Jens Tillqvist, advokat specialiserad på arbetsrätt, till Kulturnyheterna.

Finns det undantag, till exempel om uttalandet i sig är brottsligt?

Drev på sociala medier

– Det kan ju finnas undantag, om en arbetstagare gör sig skyldig till ett brott  – till exempel förtalar eller grovt kränker någon.

De flesta fall vi sett i Sverige där personer fråntagits sin plattform i offentligheten har rört personer med tillfälliga anställningar och uppdrag. Så vad gäller för frilansare eller personer som till exempel bokats in för föreläsningar?

-De har ett svagare skydd än en anställd har, då finns det inte lika mycket lagregler. Men det finns fortfarande ett avtal, och huvudregeln är att avtal ska hållas, säger Jens Tillqvist och menar att det i de flesta fall är ett avtalsbrott att göra sig av med någon på grund av en stark opinion mot personen.

Men precis som anställda har rätt att uttrycka sig inom ramen för yttrandefriheten, har allmänheten också en självklar rättighet att uttrycka missnöje och ifrågasätta någons lämplighet i en viss tjänst, menar Jens Tillqvist.

Däremot kan det vara ett lagbrott att försöka utpressa en arbetsgivare att bryta ett avtal. Detta gäller exempelvis om en författare skulle kräva att ett förlag säger upp avtal med en viss författare, i utbyte mot att själv låta sin litteratur ges ut på förlaget.

– Om man utsätter en arbetsgivare eller en uppdragsgivare för det som kallas otillbörlig påverkan i annans avtalsförhållande, så kan det leda till skadestånd. I Sverige är det mest i teorin, för förutsättningarna för skadestånd är stränga. Utomlands, i till exempel England och USA, är det lättare att krävas på skadestånd på grund av sådan otillbörlig påverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drev på sociala medier

Mer i ämnet