Niclas Hammarström och Magnus Falkehed. Foto: TT

Båda misshandlades – en får ersättning

Publicerad

De satt fängslade tillsammans i Syrien i sex veckor.

Efter det fick fotografen Niclas Hammarström 200.000 kronor i ersättning från Brottsoffermyndigheten. Men Magnus Falkehed, Parisbaserad reporter, får ingenting trots att han är svensk medborgare.

”Det känns lite sårande”, säger han.

I slutet av november 2013 kidnappades Magnus Falkehed och Niclas Hammarström i Syrien. Fram till den sjunde januari 2014 satt de fängslade i en källare. Under de sex veckorna utsattes de bland annat för misshandel och skenavrättningar.

Förra hösten fick Niclas Hammarström, till vardags fotograf på Aftonbladet, ersättning från Brottsoffermyndigeheten för de kränkningar och den misshandel han utsattes för som frihetsberövad i Syrien. Det rör sig om en summa på 200.000 kronor.

Inte tillräckligt svenskanknytning

Magnus Falkehed var reporter under reportageresan till Syrien. Han är bosatt i Paris men arbetar för flera svenska medier, främst Dagens Nyheter. Nu har Falkehed för tredje gången fått avslag på sin ansökan till Brottsoffermyndigheten. Eftersom han bor i Paris kan han inte ersättas, resonerar myndigheten.

”Brottsskadelagen ska inte tillämpas om brottet och den skadelidande har så ringa anknytning till Sverige att det inte är rimligt att skadan ersätts av staten”, skriver Brottsoffermyndigheten i sitt beslut.

”Hamnar i ett limbo”

Trots att Magnus Falkehed bor i Paris, har han kvar sitt svenska medborgarskap och han har svenska arbetsgivare.

– Spontant känner jag att jag inte orkar överklaga igen. Jag ville driva det här för att se vad som hände. För principens skull. Det är intressant att hamna i ett sådant här limbo, säger han.

”Orkar inte mer”

Helst vill Magnus Falkehed lägga hela historien bakom sig.

– Jag orkar inte mer. Är jag svensk eller fransk, man bollas hela tiden emellan. Man får liksom tillbaka på sina livsval, hela tillvaron är något slags gråzon, säger han.

– Som frilansare har jag aldrig haft någon hjälp, jag har alltid fått klara mig själv. På ett mer personligt plan kändes det lite som att jag fick det i ansiktet – att man inte är riktigt svensk. Det blev bara reducerat till en ekonomisk fråga. Det de skrev om att jag inte har tillräckligt nära band till Sverige, det kändes lite sårande så där. Men jag klarar mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.