Foto: TT Bild.

Bah Kuhnke: Rysk aggression ska mötas med pressfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Balternas sak är vår, säger kulturministern när EU söker efter sätt att bemöta Rysslands hårt statskontrollerade tv. Frågan är bara hur.

– Den aggression vi ser från Ryssland i vårt närområde är förstås oerhört viktigt att vi bemöter – men med demokratiska verktyg, med yttrandefrihet, med informationsfrihet och med pressfrihet, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) efter att ha träffat sina EU-kollegor i Bryssel på tisdagen.

Där hölls ytterligare en diskussion i den debatt som pågått under hela våren om vad EU kan och bör göra för att erbjuda ett alternativ till den starkt Kreml-dikterade världsbild som kablas ut av de ryska tv-kanalerna.

Medier

Propaganda-tv?

Inte minst i de baltiska länderna är oron stor. Deras rysktalande minoriteter använder sig till överväldigande del av ryska nyheter, som under det senaste årets krig i Ukraina i allt hätskare ordalag utmålat EU och väst som fiende och orosanstiftare.

Bland de motåtgärder som nämnts finns bland annat tankar på en gemensam ryskspråkig tv-kanal.

Skepsisen är dock stark. Dels krävs stora ekonomiska resurser för att locka över tittare från de ryska statskanalerna och deras filmer och underhållningsprogram. Dels är risken stor för att EU-tv:n snabbt skulle anklagas för att själv vara ett propagandaorgan.

Samarbeta mer!

I samband med veckans EU-toppmöte i Lettland ska tankesmedjan EED presentera en rapport om hur den ryska stats-tv:n ska bemötas. Bland annat väntas förslag om en ryskspråkig ”nyhetsbyrå” och maningar till ökat samarbete mellan redan befintliga oberoende ryska nyhetsmedier och sajter.

Från svensk sida trycker även kulturministern på vikten av samarbete – exempelvis mellan EU:s public service-bolag.

– Då kan vi utbyta idéer: hur sprider vi information på bästa sätt? Hur jobbar vi med demokratiska värderingar? Hur gör vi ett program kring det? I Sverige har vi ju till exempel UR som gör väldigt många och viktiga program som handlar om att upplysa och lära barn och unga men också vuxna om demokrati och hur vi vårdar den och värnar den, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Fakta: Veckans möten i Riga

Massmediesituationen i de forna sovjetrepublikerna i Östeuropa är ämne för en av de tre stora sidokonferenser som under veckan hålls i samband med EU:s toppmöte med Östliga partnerskapet i Riga.

De övriga två konferenserna ägnas åt handel och företagande respektive civilsamhället.

Östliga partnerskapet är EU:s – tämligen spretande – samarbete med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Veckans toppmöte är det fjärde i ordningen efter möten i Prag 2009, Warszawa 2011 och Vilnius 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet