BBC ägnar nyhetsprogram åt Sverigebilden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har blivit ett politiskt slagträ att använda både från höger och vänster i den europeiska migrationsdebatten. Den tesen driver brittiska BBC:s nyhetsflaggskepp Newsnight, som gjort en film om det motsägelsefulla landet i norr.

I slutet av förra veckan sändes ett 18 minuter långt inslag om Sverige i brittiska BBC:s nyhetsprogram Newsnight. I inslaget jämför man ”good Sweden vs bad Sweden”. Tesen är att både i Sverige och utomlands används Sverigebilden som politiskt slagträ: antingen en fungerande social-liberal välfärdsstat som är en av de mest jämställda i världen, eller ett land som lider av en misslyckad migration och integrationspolitik och har svikit de lågutbildade.

Paul Rapacioli, grundare av den Sverigebaserade, engelskspråkiga tidningen The Local, har skrivit boken Good Sweden bad Sweden, som verkar ha legat till grund för BBC:s inslag.

– Jag hade kontakt med reportern som sa att han läst boken. Så jag är lite smickrad över att ”boken blev film”, säger han till Kulturnyheterna.

”Fanbärare av progressiva värden”

I april i år gjorde Newsnight ett annat längre inslag om Sverige. ”Vilken är kopplingen mellan invandring och brott i Sverige?” hette det inslaget. I programmet behandlas bland annat så kallade no go-zoner och reportern slår fast att i Sverige kostar två blombuketter lika mycket som en handgranat.

– Jag skrev boken för att få folk att förstå hur internationella medier använder Sverige som slagträ helt utan nyans. Samma program, Newsnight, gjorde i april ett inslag som inte alls var nyanserat. Då var jag ganska kritisk, så det var ganska tillfredsställande att de läste min bok och gjorde ett mer nyanserat inslag den här gången, säger Paul Rapacioli.

Varför tror du att just Sverige används som politiskt slagträ?

– Sverige har blivit fanbärare för progressiva värden i stora delar av världen. Det som man associerar med landet är progressiva värden som jämställdhet, sekularism och öppenhet, som gör landet extremt i internationella värderingsbaserade undersökningar. Nu, när det inte är alla som tror på sådana värden, hamnar Sverige i korselden, säger Paul Rapacioli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.