Journalistprofessorn: Trumps bokilska är en del av ett 50-årigt kulturkrig

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ännu en bok om USA:s president Donald Trump släppts. Den är långt ifrån den första, men en av de tyngsta. Författaren, journalisten Bob Woodward, avslöjade president Nixons inblandning i den så kallade Watergate-skandalen på 70-talet och är en av USA:s mest välrenommerade politiska reportrar.

Trumps recension: Boken är ett skämt och Woodward en idiot.

I sin nya bok har Bob Woodward intervjuat ett hundratal personer i Donald Trumps närhet. De beskriver ett dubbelspel där medarbetare bland annat gömmer viktiga dokument från presidenten för att hindra honom från att fatta dåliga beslut. Redan innan boken släppts har Donald Trump sagt att författaren ljuger.

– Man måste förstå detta som en del av ett kulturkrig som pågått i USA sedan 60-talet, där högern ser medierna, film- och musikindustrin som fiender, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet.

Det är inte bara i USA som politiker allt mer öppet uttrycker misstro eller förakt mot medier. Samma tendens märks i flera europeiska länder, och under valrörelsen har vi sett flera exempel även i Sverige.

”Har tagit tillbaka makten”

Bland annat har riksdagsledamoten Lars Beckman (M) uttryckt att journalister rapporterat om klimatet för att de driver en agenda: att gynna Miljöpartiet, och Jimmie Åkesson (SD) har både sagt att han vill lägga ned Sveriges Radios P3 och avböjde all medverkan i SVT de sista dagarna innan valet.

Utvecklingen speglar den generella polarisering som märks i politik och samhälle, menar Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet. Men det finns också andra förklaringar.

– På lång sikt så har det att göra med den tekniska revolutionen, att alla kan vara sin egen journalist och redaktör. Man kan säga att politikerna tagit tillbaka en del av makten från journalistiken genom att publicera sig via sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.