Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Foto: TT Bild.

Bra internet dilemma i Vitryssland

Uppdaterad
Publicerad

Vitrysslands välutvecklade och starka internet orsakar bryderier för regimen, som är ökänd för hårda tag mot journalister: Hur ska man kontrollera oberoende medier som går online med obekväma nyheter snabbt och når mängder av internetanvändare?

– Regimen har ett dilemma med den välutvecklade internetinfrastrukturen i Vitryssland. Nu försöker de använda traditionella medel för att begränsa den, men det är svårt, säger Iryna Vidanava, grundare av nättidningen Citydog, som rapporterar om Vitrysslands huvudstad Minsk.

Hon får medhåll av Andrej Aljaksandrau från oberoende nyhetsbyrån Belapan. Han suckar och skakar på huvudet över regimens tafatta försök att ge sig ut på nätet – de vet helt enkelt inte hur man gör.

”Rapportera positivt”

Repression mot oberoende medier fortsätter. Belapan fick till exempel sin sajt nedstängd upprepade gånger när de i december rapporterade att regimen skulle genomföra en kraftig devalvering av valutan med 40 procent.

– Informationsministern samlade chefredaktörerna för de största medierna och instruerade dem att ”ni vet, ni måste rapportera om det här på ett positivt sätt, och inte skapa panik hos befolkningen”. Och nej, självklart följde vi inte hans uppmaning, berättar Andrej Aljaksandrau.

När Belapan ändå rapporterade stängdes deras sajt ner. Någon förklaring fick de inte, men de hoppade snabbt till en ny internetleverantör och kom ut på nätet igen. När den sajten stängdes ner hoppade de till nästa internetleverantör, och så vidare.

Kan stänga nätsidor

Tillägg i medielagstiftningen gör att nätsidor nu hanteras på samma sätt som traditionella medier. Informationsministern kan stänga sida efter att två varningar utfärdats under ett år. Grunden för varningar har också breddats och regimen kan blockera sajter för publiceringar som bedöms som olagliga – såsom material som regimen anser kan vara ”skadligt för nationella intressen”.

– Nätmedier har hela ansvaret men inga fördelar, sammanfattar Andrej Aljaksandrau.

Sociala medier

Vitrysslands meriter på pressfrihetens område är dystra. Landet hamnar på 157:e plats av totalt 180 länder när Reportrar utan gränser listar pressfrihet i världen. Mord på journalister, nedstängning av oberoende medier och rättegångar mot journalister är återkommande företeelser.

Iryna Vidanava ser, trots de många restriktionerna och svårigheterna för oberoende medier, ljust på framtiden. Sociala medier och bloggar kommer att bli allt viktigare för nyhetsförmedlingen, menar hon. Här delas och sprids nyheter snabbt. Än så länge har regimen inte stängt ner sociala medier.

– Jag tror inte att de skulle våga göra det, för det skulle göra så många människor arga.

Fakta: Tillslag mot medier

I januari dömdes tre journalister för ”illegal produktion av medieinnehåll” – ett resultat av att ledande oberoende nyhetsförmedlare förbjuds i Vitryssland, och därför tvingas sända sina program från andra länder. De journalister som arbetar för dessa ”utländska medier” nekas systematiskt pressackreditering, och kan därför straffas när de arbetar.

Under 2015 utfärdades 28 böter för olaglig medieproduktion fram till presidentvalet i oktober.

Efter tillägg i medielagstiftningen omfattas nätpubliceringar av straffrättsliga påföljder för förtal av presidenten och hot mot den nationella säkerheten.

Källa: Reportrar utan gränser, Freedom House

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.