Julia Guimaraes skäller ut en man som försöker kyssa henne. Foto: Nyhetsbyrån APTN

Brasilianska sportjournalister protesterar mot trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra fall av trakasserier av kvinnliga sportjournalister i tjänst i VM i Ryssland har dokumenterats, skriver nyhetsbyrån AP.

I Brasilien pågår sedan i våras en rörelse bland sportjournalister för att få slut på trakasserierna.

Ett klipp som fått stor uppmärksamhet är när den brasilianska reportern Julia Guimaraes skäller ut en man som försöker kyssa henne när hon är i sändning.

”Det här är inte artigt, det är inte rätt. Gör aldrig såhär, gör aldrig så mot en kvinna”, säger den brasilianska sportjournalisten Julia Guimaraes i klippet från VM i Ryssland.

Tidigare i våras var Guimaraes med i ett videoklipp som var en del av en större kampanj där kvinnliga sportjournalister drog igång rörelsen #DeixaElaTrabalhar (låt henne jobba). I videon framträder nio journalister med exempel på när de är på fältet och män kommer fram och försöker kyssa dem medan de jobbar.

Kollegan Aline Nastari tror att Guimaraes medverkan i #DeixaElaTrabalhar-klippet gjorde att hon hittade styrkan att skälla ut mannen som försökte kyssa henne.

– När man går ut med det här offentligt och känner att man inte är ensam, att flera upplever samma sak, så känner man stöd så att man kan kämpa, säger Nastari, som jobbar på brasilianska sportkanalen Esporte Interativo, till AP.

Även i Sverige har problemet uppmärksammats.

– Jag har svårt att se att det finns någon kvinnlig sportjournalist som inte har råkat ut för det här, sade SVT:s sportjournalist Lovisa Giertta till Kulturnyheterna i början av juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.