Charlotta Friborg. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Charlotta Friborg om fällningen: ”Det var ett rörigt anförande”

Publicerad

SVT fälls av granskningsnämnden för att inte ha tagit avstånd från ett uttalande gjort av en tidigare Sverigedemokrat i november. Uttalandet sändes i SVT Forum under SD:s landsdagar.
– Det passerade under radarn, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare.

Radio- och tv-lagens demokratiparagraf slår fast att programverksamheten ska präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde. Nu har SVT:s Forum fällts av Granskningsnämnden för att ha frångått paragrafen i samband med ett uttalande under Sverigedemokraternas landsdagar.

– Det är otroligt viktigt att kunna sända från partiernas landsmöten. Men vi vill göra det på ett sätt som är i enighet med regelverket, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare.

När den dåvarande SD-politikern Martin Strid yrkade bifall till en motion gick han in i ett längre resonemang om att muslimer inte fullt ut är människor. Ett uttalande som gick okommenterat förbi, och nu har lett till en fällning.

– Det var ett ganska rörigt anförande där våra utsända inte riktigt uppfattade vad som sades. Det var lättare att titta på det i lugn och ro efteråt, men i stunden passerade det under radarn, säger Charlotta Friborg.

Svårtolkad paragraf

Frågan om hur SVT ska agera när det gäller avståndstaganden har debatterats flitigt efter att SVT tagit avstånd från ett citat av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, under en valdebatt inför riksdagsvalet.

Detta har fått SVT:s programdirektör Jan Helin att öppna för att SVT ska förändra hur man hanterar frågan. Charlotta Friborg säger att det inte alltid är helt lätt att veta när SVT ska gå in själva.

– Det finns en del praxis att falla tillbaka på, men det finns en oklarhet i hur man ska tolka det. Ibland har etermedier blivit fällda trots att en annan part i sändning gått emot, för att programföretaget själv behöver gå in. Så det är inte helt lätt att tolka, säger Charlotta Friborg.

När det gäller huruvida framtida sändningar i Forum kommer att påverkas  av fällningen säger Friborg att man ännu inte dragit några slutsatser:

– Det är för tidigt att säga. Vi behöver sätta oss tillsammans med redaktionen och resonera om fällningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer