Foto: TT

Chefredaktör för Yle avgår

Chefredaktören för det finska public service-bolaget Yles finskspråkiga del Atte Jääskeläinen avgår med omedelbar verkan. – Min strävan att leda Yles nyhets- och aktualitetsredaktion på en ansvarsfull journalistisk väg har ifrågasatts, säger Jääskeläinen själv i en kommentar.

Det är Yles styrelse, bolagets vd Lauri Kivinen och Atte Jääskeläinen som tillsammans fattat beslutet, rapporterar Yle.

Atte Jääskeläinen säger själv i en kommentar att ett ifrågasättande av hans ledarskap lett fram till beslutet att lämna uppdraget.

– Yles roll i samhället är viktigare än min roll på Yle. Min strävan att leda Yles nyhets- och aktualitetsredaktion på en ansvarsfull journalistisk väg har ifrågasatts. Jag hoppas att vårt beslut återställer arbetsron på Yle.

Storm kring Jääskeläinen

Det har stormat rejält kring Atte Jääskeläinen sedan förra årets rapportering från Yles sida kring Katera Steel  – ett bolag med kopplingar till den finske statsministern Juha Sipiläs släktingar.

Läs mer: Sipilä anklagas för att ha pressat Yle

Den finske statsministern anklagades då för att ha utövat påtryckningar mot nyhetsverksamheten i form av ett stort antal mejl som skickats till den reporter på Yle som rapporterade om affären.

Atte Jääskeläinen bestred då att Sipilä på något sätt skulle ha påverkat bolagets rapportering, medan sajten Suomen Kuvalehti rapporterade att Yle lät bli att publicera uppföljningar av avslöjandet efter den finske statsministerns mejl, enligt HBL.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer