Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Arkivbild. Foto: TT

Cilla Benkö om nedskärningarna på Danmarks Radio: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

382 tjänster försvinner från det danska public service-bolaget Danmarks Radio. Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, säger att beslutet är en konsekvens av ökad politisk styrning, som hotar public services oberoende i Danmark.

– Det går inte att använda några andra ord än djupt olyckligt. I en när folk har allt svårare att förstå vad som är sant och vad som är falskt och oberoende behövs mer än någonsin försvinner hundratals jobb. Det blir ju mindre journalistik, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

Hon anser även att danska politiker försöker göra DR till en kulturinstitution snarare än ett medieföretag.

– Den danska kulturministern går in och försöker omdefiniera vad som är public service – från att vara ett oberoende medieföretag till att bara bli en kulturinstitution. Då blir det ett helt annat public service med tydligare politiska pekpinnar och det är oacceptabelt ur oberoendsynpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.