Regeringens ”cyberfeminist” ska hjälpa kvinnor på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Sportjournalisten Johanna Garå slutar med kommentera fotboll i TV4. Det är hatet på sociala medier som fått henne att tröttna. Hon är inte ensam om att tycka att det gått för långt. Tonen och attityderna på nätet har diskuterats länge, men det är först nu som regeringen tillsatt en så kallad cyberfeminist, som ska lyfta kvinnors utsatthet på nätet.

Sportjournalisten Johanna Garå meddelade för några dagar sedan att hon slutar kommentera fotboll i TV4. De sex år hon jobbat i rutan sammanfaller med sociala mediers explosion, och nu orkar hon inte med hatet mer. Män som jobbar med fotboll får också ta emot skit, men tonen mot kvinnor, speciellt på Twitter är annorlunda, säger hon till tidningen Resumé.

Andra mediekvinnor har också tröttnat. Anna Hedenmo berättade förra veckan om hatet efter en intervju med Sverigedemokraternas Mattias Karlsson i en intervju i Dagens Nyheter.

Alexandra Pascalidou hoppade av programledarjobbet för Ring P1 och berättade i en känslofylld intervju i Aktuellt om hur påhoppen påverkar henne. Senare – efter motsatta reaktioner i sociala medier där lyssnare hejade på henne och ville höra henne i radion igen – kom hon tillbaka till jobbet.

Regeringen tar tag i problemet

Nu lyfter regeringen kvinnors utsatthet på nätet genom att utse Maja Fjaestad (S), statssekreterare hos ministern för strategi- och framtidsfrågor till deras egen ”cyberfeminist”. Fjaestad kom nyss hem från en global cyberkonferens i Haag, där hon ville bidra med ett feministiskt perspektiv på cyberpolitiken.

– Informationsflödena på internet speglar rådande maktstrukturer och är i mångt och mycket en patriarkal spelplats, säger Maja Fjaestad.

– Tonfallet på nätet är genderiserat och det måste vi lyfta. Ser vi på hoten mot kvinnor har de ofta sexuell natur.

Kvinnors frihet på nätet minskar

Det som hon ser som extra bekymmersamt är att friheten för kvinnor på nätet minskar för fjärde året i rad. Det visar mätningar från Freedom House, en oberoende organisation som jobbar för fri-och rättigheter. Bland annat handlar det om kvinno-organisationer minskar sin nätnärvaro på nätet när trycket blir för hårt.

– Det blir ett stort problem om kvinnor lämnar internet. Då förlorar vi en multipel av röster på internet, säger Maja Fjaestad.

När det gäller mediekvinnorna som får hård kritik på twitter och andra sociala medier säger hon:

– Det understryker vikten av att ha en diskussion om hur vi behandlar män och kvinnor olika. Det är inte okej med trakasserier på nätet, det måste vi vara tydliga med.

Maja Fjaestad fortsätter arbetet med att lyfta feminism och jämställdhet på nätet. I höst deltar hon i den internationella konferensen Stockholm Internet Forum som arrangeras av Sida med fokus på genderfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet