Debatt i Aktuellt liknas vid personalmöte

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Aktuellt får för andra gången på kort tid kritik för hur redaktionen hanterar debatter. När Aktuellt anordnar en debatt till följderna av sin kritiserade intervju med chefredaktören för den högerextrema tidningen Nya tider får även den debatten kritik. ”Jag tar på mig ansvar för hur det blir i Aktuellt och jag tar till mig av den kritik som vi får”, säger Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson.

I torsdags förra veckan intervjuade Aktuellt Vávra Suk, chefredaktör för den högerextrema tidningen Nya tider och redaktionen fick snabbt hård kritik för att inte ställa honom till svars på ett bra sätt.

En som gav kritikerna rätt var SVT:s programdirektör Jan Helin, som en knapp vecka senare i en debattartikel på Dagens Nyheter skrev att intervjun i Aktuellt var ”ett flagrant exempel på när journalistiken abdikerar från sin roll som sanningssökare, gömmer sig bakom en tunn fernissa av opartiskhet och via en skur av obelagda påståenden i debatten mot sin goda vilja förs in i osaklighetens svarta hål”.

Aktuelltredaktionen valde då att anordna en ny debatt, den här gången med frågan om extremister ska få debattera i SVT. Jan Helin bjöds in för att debattera med en annan SVT-profil, Janne Josefsson på Uppdrag granskning. 

”Personalmöte live”

Enligt Aktuelltredaktionen hade Jan Helin på ett internt möte sagt att extremister inte ska få debattera i TV, något han sa att han aldrig sagt eller menat. I debatten i Aktuellt sa Jan Helin att SVT måste bli bättre på att lyfta fram fakta och granska extremister.

Den nästan nio minuter långa Aktuelltdebatten kritiseras och hånas nu, bland andra av inrikesminister Anders Ygeman och en mängd journalister. Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl kallade det hela för ”personalmöte live”.

Innan Jan Helin och Janne Josefsson debatterade i gårdagens Aktuellt, debatterade Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson och Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson riksdagens säkerhetsrutiner. I den debatten vänder sig Mattias Karlsson till Anders W Jonsson och säger följande om Centerpartiets flyktingpolitik: ”Ni släppte in tiotusentals potentiella sexförbrytare och terrorister som inte hade giltiga ID-handlingar.”

”Oemotsagd av både programledaren”

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman skriver att båda debatterna i gårdagens Aktuellt illustrerar hur gränsen förskjuts för vad som får sägas offentligt i realtid.  

”Vad sade just gruppledaren för Sveriges tredje största parti, oemotsagd av både programledaren i SVT och sin kontrahent? … Där går gränsen för det normala i dag. Var går den i morgon?”

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på Aktuellt, tycker inte att den senaste veckans kritik mot Aktuellt bottnar i hur redaktionen hanterar debatter.

– Det här är två olika saker. När det gäller grundkritiken från förra torsdagen där Nya tider intervjuades har jag sagt att det inte blev bra och vi ska undvika att göra ett sådant upplägg framöver. När det gäller kritiken mot gårdagens debatt, den är mer disparat och handlar mer om att det blev som ett personalmöte. Jag kan bara säga att jag tar på mig ansvar för hur det blir i Aktuellt och jag tar till mig av den kritik som vi får.

”Karlsson kommentar borde ha bemötts”

Han säger att Mattias Karlssons kommentar om ”tiotusentals potentiella sexförbrytare och terrorister” borde ha bemötts i sändningen.

– Vi har startat en process för hur vi ska bli bättre på de här ämnena, vi måste ha bra kunskap och fakta när vi har sådana här debatter och den processen har vi startat nu.

I torsdagens sändning av Aktuellt gjorde redaktionen ett förtydligande om Mattias Karlssons kommentar:

I gårdagens Aktuellt, den 28 september, genomfördes en debatt mellan gruppledaren för Sverigedemokraterna Mattias Karlsson, och gruppledaren för Centerpartiet Anders W Jonsson. I replikskiftet gick Mattias Karlsson till hård attack mot den förra alliansregeringens politik och sa bland annat med hänvisning till Anders W Jonsson att ”ni släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister”.

Detta uttalande utgör en generalisering av – i detta fall gruppen nyanlända flyktingar och asylsökande . Det här och strider mot principen om alla människors lika värde.

Mot bakgrund av det här vill Aktuellt understryka att redaktionen till fullo tar avstånd från detta uttalande.

Helin: ”Frågor jag vill ta internt”

SVT:s programdirektör Jan Helin säger i dag att han inte har tid för att intervjuas, men skriver i ett mejl:

”Det blev tydligt för alla som såg Aktuellt i går att min text i DN väckt en debatt internt på SVT. Texten hade föregåtts av en diskussion med Aktuelltredaktionen och det finns i efterhand olika tolkningar av både texten, vad som sades vid mötet och vilka praktiska konsekvenser det får för nyhetsarbetet. Jag står för det jag skrivit och för att det här en viktig diskussion för SVT. Det här är stora och svåra frågor som jag nu vill lägga stor kraft på att ta vidare tillsammans med mina kollegor internt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer