Bilden är ett montage Foto: Skärmdump från Blick, New York Times, CNN och BBC

Donald Trumps uttalande om Sverige en världsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Trumps Sverigeuttalande har blivit en världsnyhet.

Utländska medier rapporterar att svenskarna ”var helt frågande” över Trumps ”påhittade attentat”.

”Svenskarna kliade sig i sina huvuden och häcklade Mr Trumps kommentar”, skriver australiska ABC.

Det var i ett tal i Florida på lördagskvällen, svensk tid, som Trump plötsligt sade: ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll” – utan att förklara vilken händelse han pratade om.

Spekulationerna drog i gång på internet och ungefär ett dygn senare förklarade Vita huset att presidenten syftade på ”ökande brottslighet och händelser i närtid i allmänna ordalag”.

Trumps utspel mot Sverige

Strax därefter skrev Trump på Twitter: ”Mitt uttalande om vad som händer i Sverige var en referens till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.”

Läs mer: Donald Trumps förklaring: ”Refererade till tv-inslag om Sverige”

En världsnyhet

Nu har händelsen blivit en världsnyhet. Stora medier som brittiska BBC, amerikanska CNN, tyska Frankfurter Allgemeine, norska NRK, spanska El Mundo, franska Le Figaro och australiska ABC rapporterar om uttalandet. Flera av dem toppar sajten med nyheten.

”Trump förbryllar Sverige med brottskommentar”, är Al Arabiyas rubrik.

”Häpnad i Sverige efter Donald Trumps påhittade attentat”, skriver Le Monde.

”Nu förklarar Trump sitt Sverige-attentat”, skriver schweiziska Blick.

Kliar sig i sina huvuden

Som svar på Trumps kommentar om vem som skulle ha kunnat tro vad som hände i Sverige i går kväll skriver New York Times: ”Inte svenskarna. Inget särskilt allvarligt hände i Sverige på fredagen – eller lördagen, heller – och svenskarna var helt frågande.”

”Trump hittar på en terrorattack i Sverige”, skriver Le Figaro.

”Svenskarna kliade sig i sina huvuden och häcklade Mr Trumps kommentar, den fick många att vända sig till sociala medier för att diskutera 'Sverige i går kväll'”, rapporterar australiska ABC.

Läs mer: Många skämt under hashtag #LastNightInSweden efter Trumps tal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet