Foto: TT

Efter Qviberg: Nu blickar tidningen Metro framåt

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att Mats Qviberg säljer sin andel i Metro hoppas tidningens chefredaktör på arbetsro.
– Förhoppningen är att vi får arbetsro så att vi kan fortsätta med vår oberoende och angelägna journalistik, säger Metros chefredaktör Staffan Erfors.

Det har stormat rejält kring gratistidningen Metro efter Mats Qviberg kallat medarbetare för ”stalinister”.

I går meddelade Qviberg att han säljer sin andel för 1 krona. Köpare är Qviberg affärspartner Christen Ager-Hanssen. I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Qviberg att hans korta tid som ägare kantats av ”stort personfokus”.

LÄS MER: Qviberg ångrar intervju med Nyheter Idag

Metros chefredaktör Staffan Erfors beskriver den senaste tiden som turbulent och enligt Erfors var Qvibergs besked väntat. 

– Jag har vetat att det har varit på gång, så jag är inte förvånad. Utvecklingen blev sådan att detta var det enda logiska.  

Erfors beskriver den senaste tiden som turbulent för medarbetarna.  

– Det finns en väldigt stark vilja och integritet på redaktionen. Vi har varit utsatta för en prövning och vi visade att vi stod pall. 

”Vi har gått vidare”

Metros projekt Viralgranskaren som granskar och analyserar nyheter och fenomen på internet och sociala medier har bland annat vunnit Stora Journalistpriset och korats till årets folkbildare.

Viralgranskaren har också varit ett stående inslag i TV4:s morgonprogram. Men efter Qvibergs uttalanden valde TV4 att avbryta samarbetet. Trots att Qviberg lämnat Metro kommer samarbetet inte att återupptas. 

– Vi har gått vidare kring andra spår just nu. Men vi önskar redaktionen all lycka till, de gör ett bra jobb och har stått upp väl för journalistiken, skriver Viveka Hansson, programdirektör på TV4 i ett mejl.  

Staffan Erfors hoppas dock att samarbetet kan återupptas.  

– Min förhoppning är att vi ska ha ett gott samarbete och jag hoppas att vi kan komma tillbaka till TV4. Det är viktigt i dessa tider av fake news.  

Turerna kring Metro och Mats Qviberg

Visa

Februari: Kinnevik säljer Metros svenska verksamhet för 50 miljoner kronor. Köpare är Investmentbolaget Custos som kontrolleras av Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen  

12 maj: Den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag publicerar en intervju med ägarduon, där det bland annat framkommer att ett framtida samarbete mellan Metro och Nyheter Idag inte kan uteslutas. Qviberg kallar en icke namngiven medarbetare för ”stalinist”.  

13 maj: Qviberg ångrar intervjun och säger att han inte kände till Nyheter Idag. Han säger sig då inte komma ihåg att han kallat någon för ”stalinist”.  

15 maj: I en intervju med Gomorron Sverige backar Qviberg från uttalandet. Samma dag meddelar TV4 att de på grund av Qvibergs uttalanden avbryter sitt samarbete med Metro. Flera personer har den senaste tiden valt att sluta på tidningen, dock är det oklart om det har kopplingar till Qvibergs uttalanden. 

17 maj: Efter Qvibergs uttalanden öppnar flera landstingspolitiker i Stockholm för att se över avtalet mellan Metro och Stockholms Lokaltrafik för distribution av tidningen i tunnelbanan.

22 maj: Mats Qviberg meddelar att han säljer sitt innehav i bolaget för 1 krona till Christen Ager-Hanssen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Metro och Qviberg

Mer i ämnet