Maria Groop Russel och Anne Lagercrantz. Foto: SVT

Hon är SVT:s nya toppvärvning: ”Tre brudar är alltid bra”

Uppdaterad
Publicerad

Anne Lagercrantz lämnar SR för att bli nyhets- och sportdivionschef på SVT. Maria Groop Russel, för närvarande chef på SVTi, blir samtidigt ny divisionschef för allmän-tv.

Ekots nuvarande chef Anne Lagercrantz lämnar Sveriges Radio i höst för att bli chef för nyhets- och sportdivisionen på SVT. Samtidigt blir Maria Groop Russel, för närvarande chef för SVTi, chef för den nya divisionen för digital utveckling och allmän-tv.

– Maria Groop Russel har en gedigen erfarenhet av nyskapande tv-produktion, Anne Lagercrantz är en av landets skarpaste publicister. Jag är glad över att har rekryterat två av Sveriges bästa mediechefer, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i ett pressmeddelande.

Ska reformera SVT

Anne Lagercrantz startar det nya jobbet i oktober. Tillsammans med  Maria Groop Russel och vd Hanna Stjärne bildas en ny  kvinnlig topptrio, som kommer att utveckla SVT:s program, redaktioner och digitala projekt.

– Tre brudar är alltid bra, skrattar Anne Lagercrantz, och tycker inte en kvinnlig trojka är ett tecken på dålig mångfald inom SVT:s chefsledning.

– Man måste se till företagsledningen som helhet och där finns inte bara brudar, säger hon.   

Ekot-chefen, som tidigare varit chef och ansvarig utgivare för TV4 Nyheterna, får ledaransvaret för SVT:s drygt 900 nyhetsjournalister på 33 orter. Ekots biträdande chef Michael Österlund ersätter Lagercrantz på SR med omedelbar verkan efter tillkännagivandet på måndagen.

Lagercrantz säger att hon vill har för avsikt att vara en kraft för förändring inom SVT, precis som hon har varit för SR och TV4 före det. SVT:s nyhetsredaktion har fått kritik för att vara tungfotade och inte sända live tillräckligt fort vid viktiga nyhetshändelser, något Anne Lagercrantz vill råda bot på.

 – Som tittare tycker jag att SVT har varit sena, men jag noterade till min glädje att det gick jättesnabbt när jordbävningen i Nepal inträffade. Men jag tycker faktiskt att SVT har varit sena.

En annan av Anne Lagercrantz ambitioner är något som många mediechefer jobbar på: Ökad mångfald. SVT:s planer på att räkna hur många personer i rutan som har utländska bakgrund har fått hård kritik, men Lagercrantz tycker att räknandet krävs om redaktionerna vill förändra vem som får synas och höras i sändningarna.

– Jag förstår att kritikerna ser räknandet som ett trubbigt redskap och ska nyfiket följa om någon har bättre förslag, säger Anne Lagercrantz till Kulturnyheterna.

Ny avdelning tar form

I samband med Maria Groop Russels tillträde den 1 september slås den digitala utvecklingsenheten SVTi samman med SVT:s avdelning för allmän-tv.

– SVT har kompetenta, kreativa och engagerade medarbetare både inom programproduktionen och digital utveckling. Det ska blir roligt att skapa ett tätare samarbete mellan de båda världarna, säger Maria Groop Russel i ett pressmeddelande.

Albert Svanberg, nuvarande divisionschef för allmän-tv, blir ny chef för SVT:s programetik. Olov Carlsson, som varit chef för nyhetsdivisionen i åtta år, kommer att sitta kvar på sin post fram tills att Anne Lagercrantz tillträder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet