Rakel Chukri (t v) kritiserar SVT för vi-och-dom-formuleringar om ”helsvenskar”. SVT:s Anne Lagercrantz (t h) förstår kritiken. Foto: Sydsvenskan & SVT

SVT anklagas för att bidra till rasistisk upptrappning

Uppdaterad
Publicerad

SVT kritiseras för benämningen av eleverna på Kronans skola i Trollhättan som inte helsvenska. ”Det är en uppdelning byggd på en främlingsfientlig logik”, säger Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri. SVT:s Anne Lagercrantz förstår kritiken: ”Vi är ense om att formuleringen är helt fel”, säger hon till Kulturnyheterna.

Under rubriken ”Rädslan i vår mörka kroppar” skriver Rakel Chukri att det inte duger att ”Sveriges television har journalister som frågar polisen om mördaren valde bort ”helsvenska barn”.

Eller att en reporter i torsdagens Rapport frågade Trollhättans informationschef: ”Det är ju en extremt segregerad skola med extremt få svenska barn, vad säger du om det?”.

”Bekräftar rasistisk världsbild”

Även Afrosvenskarnas riksförbund är kritiska och skriver tillsammans med flera andra organisationer i ett öppet brev till SVT att de här formuleringarna ”...är en bekräftelse av terroristens rasistiska världsbild”.

Rakel Chukri menar att det inte ska behöva påtalas att även den som är mörkhårig ska betraktas som svensk.

– Det är en uppdelning byggd på en främlingsfientlig logik, säger hon till Kulturnyheterna och drar paralleller till seriemördaren Peter Mangs som sköt mot mörkhyade i Malmö under 00-talet.

”Finns en okänslighet”

– Då var det flera journalister som delade upp folk i grupperna invandrare och svenskar. Jag tycker det finns en okänslighet bland många svenska journalister när det kommer till rasism. Inte nog med att mörkhyade blir utsatta för brott och till och med mördas, de får också höra från etablissemanget att de inte räknas som fullvärdiga svenska medborgare.

Konsekvenserna, menar Chukri, blir att många som läser tidningar och ser nyhetsprogram på tv inte känner att nyheterna är för dem.

– Det leder till att alla vi som inte ser ut som Pippi Långstrump helt enkelt inte känner att vi ingår i, i det här fallet SVT Rapports, tilltänkta publik. Att den genomsnittlige tittaren inte är någon som är mörk. Men det finns en mängd svenskar som är mörka, och vår skräck måste tas på allvar.

Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, tycker kritiken är berättigad.

– Vi är ense om att formuleringen är helt fel, den är exkluderande och leder till en vi-och-dom-kategorisering som vi inte vill se, säger hon.

Bidrar till rasistisk upptrappning

Rakel Chukri menar att tiden vi befinner oss i inte har utrymme för journalister som gör den här typen av kategoriseringar, som delar upp människor i helsvenskar och invandrare.

– När hatet mot invandrare ökar och flyktingförläggningar brinner – då har man inte råd med journalister som inte kan benämna svenska medborgare på rätt sätt. Det bidrar till den rasistiska upptrappningen i Sverige.

SVT:s Anne Lagercrantz säger till Kulturnyheterna att det är arbetsgivarens ansvar att se till att hela redaktionen blir bättre när det kommer till dessa frågor.

– Vi måste lära oss att även i stressiga live-situationer uttrycka oss inkluderande, och det är ett arbetsgivaransvar att se till det. Klarar vi inte det utan känner osäkra i terminologin så riskerar det hämma nyhetsbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet