Foto: Jenny Kane/TT

Facebooks svar: Våldsskildringar tas på stort allvar

Uppdaterad
Publicerad

Lokala myndigheter och ny teknik ska hjälpa sociala mediejätten Facebook att upptäcka hat, hot, våld och andra grova brott på plattformen. Här är Facebooks svar på vilket ansvar företaget själva har.

När SVT Nyheter har granskat livesändningar på Facebook och Instagram har vi sett många videor innehållandes grovt våld och hot som sänts live eller delats på de två plattformarna, som båda ägs av Facebook.

Flera av dessa har tagits bort efter att SVT Nyheter skickat materialet till Facebook.

Livesändningar på nätet

”Vi tackar er för att ha uppmärksammat oss om dessa”, skriver företaget.

”Det vi sett strider inte mot våra regler”

Vi får skriftliga svar på mejl efter att under flera veckor ha försökt få en intervju med företagets ledning.

Våldsskildringar tas på stort allvar, enligt företaget. Halshuggningar och glorifieringar av våld mot människor och djur tas bort. Undantag kan göras när syftet är att uppmärksamma och fördöma exempelvis terrordåd och djurplågeri. I sådana fall kan en varning läggas på bilden och göras synlig bara för de som är 18 år och äldre, uppger Facebook.

Om något är olagligt i ett land, får lokala myndigheter höra av sig. Då kan innehållet göras otillgängligt där, även om det inte bryter mot företagets egna regler, enligt Facebook.

Sam Rihani, Sverige-chef på Facebook säger ikväll till SVT om de livesända fighterna:

– Det vi sett strider inte mot våra regler, säger han.

Företaget har riktlinjer för vad för våldsskildringar som tillåts, men det varierar var gränsen går, uppger han. Men på frågan om han vill att företagets plattformar ska vara en plats där människor kommer för att konsumera våld, säger han:

-Absolut inte.

Sammanhanget är avgörande

Det görs stora investeringar i digitala verktyg för att komma åt hatiskt innehåll, även den i privata grupper. Den stora utmaningen är att förstå sammanhanget. Ett nedsättande ord kan användas för att kränka, men också för att lyfta fram orättvisor. Men bara under senaste året har tekniken förbättrats avsevärt för att göra sådana bedömningar, uppger företaget.

När det gäller våld som sprids och som sänds live, har begränsningar att sända live införts för personer som tidigare brutit mot reglerna. 35 000 personer, med kunskaper i över 50 språk, inklusive svenska, arbetar dygnet runt världen över för att granska innehåll. Men livesändningarna är ”en utmaning”, konstaterar Facebook och tar nu hjälp av brittisk polis för att lära algoritmerna att upptäcka våldsamma situationer. 

Se dokumentären ”Leva live” om fenomenet att leva delar av livet i direktsändning.

Så gör andra länder

Tyskland: I Tyskland riskerar sociala medier som inte raderar brottsliga inlägg inom 24 timmar dryga böter på upp mot 50 miljoner euro. Men om lagen är effektiv är omdebatterat. Enligt nyhetskanalen Euronews uppmanades Facebook under första halvåret 2018 att plocka bort 600 inlägg med hänvisning till lagen. Under samma period rensade Facebook själv bort 2,5 miljoner inlägg för att de stred mot företagets egna regler. Till SVT uppger Facebook att man ser positivt på kravet att rensa bort brottsligt innehåll men att det ska vara upp till domstolar och inte privata företag vad som är olagligt innehåll.

Frankrike: I somras presenterades en ny lag enligt tysk förebild för att tvinga sociala medier att rensa bort brottsligt innehåll inom ett dygn. Precis som i Tyskland riskerar de digitala plattformarna böter, men beloppen vid överträdelser är betydligt lägre, strax över 1 miljon euro.  I Frankrike lämnar Facebook också ut namn och IP-adresser på de som sprider hat på internet till det franska rättsväsendet. Men Facebook uppger för SVT att det inte innebär att alla länder kommer att få ta del av näthatares identiteter, av ”hänsyn till användarnas säkerhet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livesändningar på nätet

Mer i ämnet