Janouch: ”Det går att bevisa sin tes med olika slags statistik”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags publicerade Kulturnyheterna en faktakoll där en del av de yttranden som författaren Katerina Janouch gjorde i tjeckisk tv granskades. Uttalandena har blivit heta diskussionsfrågor senaste tiden och även granskningen har blivit hett omdebatterad.

Reaktionerna blev starka i helgen på Kulturnyheternas faktakoll. Många var glada att få hjälp i en kanske snårig diskussion, andra anklagar SVT för att ha gjort en partsinlaga. I stormens öga har författaren Katerina Janouch stått i vad som hon uppfattar det, mellan två läger.

– Man har verkligen försökt att få mig att framstå som en tokig, stollig författare som bara hittar på, säger Katerina Janouch.

I intervjun med den tjeckiska tv-kanalen sa Janouch en del saker om hur Sverige i dag hanterar invandringen. En del av dessa påståenden har blivit omdebatterade och därför faktagranskade Kulturnyheterna dem. Men Janouch accepterar inte Kulturnyheternas granskning som fakta.

– Det intressanta med fakta är huruvida det är relativt. Det går att bevisa sin tes med olika slags statistik. Vad är det man vill säga? Vill man framställa en människa som god eller ond? Det är de två polerna vi har idag – mer än vänster och höger. Den goda, de politiskt korrekta människorna, och de onda, sanningssägarna, eller vad man ska säga, säger Katerina Janouch och fortsätter:

– Där uppstår det någon slags farlig klyfta som jag ser det. Något slags missnöje och misstänksamhetsfåra där vi börjar tycka illa om varandra. Jag tycker att det är en oerhört farlig utveckling.

”Man hittar automatiskt en plattform”

Varför blev då debatten kring en författares uttalanden i tjeckisk tv så hetsig?

– Den prickade in ett antal olika smärtpunkter i vårt samhälle idag. För det första just bilden av Sverige som ett samhälle som är på väg att braka ihop. Det är en politiserad fråga. Det finns en stor grupp som tycker att det går åt skogen för det här landet. Sen finns det de som inte alls ser det i sin vardag och som inte känner igen sig. Om man lägger sig mitt emellan de två sidorna genom att banka in några ganska drastiska uttalanden i ett nyhetsprogram i utlandet tror jag att man automatiskt hittar en plattform, säger journalisten Jack Werner och fortsätter:

– Vi lever i det här samhället där alla kan publicera sig, där alla människor kan skriva vad de vill och där det man skriver kan få stor spridning. De som inte tänker på de etiska risker som finns med det, hur viktigt överlag det är att man försöker se till att det man säger är hederligt och sant tror jag kommer att skada andra människor. Vad journalistiken måste göra i det läget är att definiera vad som är skillnaden mellan journalistik och vad som bara är saker som folk skriver. Den skillnaden finns ju och den skillnaden är kvalitativ, säger Werner.

Kulturnyheterna har kontrollerat sju av Katerina Janouch mest omdebatterade påståenden, och har konstaterat att fem av dem inte stämmer, medan två av dem delvis stämmer. Läs hela faktakollen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.