Wa Lone pratar med reportrar samtidigt som han transporteras till domstolen i Yangon i Myanmar. Foto: AFP/TT

Fängslade Reuters-journalister ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

De två journalisterna från nyhetsbyrån Reuters stationerade i Myanmar (tidigare Burma) riskerar 14 års fängelse när de nu ställs inför rätta. Journalisterna är anklagade för att ha tillskanskat sig hemliga statliga dokument.

Journalisterna Wa Lone, 32, och Kyaw Soe Oo, 28, ställs inför rätta anklagade för att ha brutit mot Myanmars lagar om hantering av hemligstämplade dokument. De båda männen säger att de är oskyldiga, skriver Reuters.

- Vi kommer att inställa oss i rätten. Vi kommer inte att backa, ge upp eller låta oss omskakas av detta, sade Wa Lone till reportrar utan rättssalen.

”Grundlösa anklagelser”

Reuters chefredaktör Stephen J Adler säger till den egna organisationen att anklagelserna är grundlösa.

- Dessa journalister har gjort sitt jobb på ett opartiskt och självständigt sätt och det finns inga fakta eller bevis för att de gjort begått något brott eller gjort något fel.

Greps i december

När Reuters-journalisterna greps i december jobbade de med ett undersökande reportage om mordet på tio män och pojkar ur den muslimska minoritetsgruppen rohinga i Rakhine-regionen i Myanmar.

Männen och pojkarna dödades i samband med ett militärt ingripande som, enligt FN, ledde till att 700 000 rohingyer tvingades på flykt till Bangladesh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.