6,5 miljoner kommentarer från forumet Falshback, Avpixlat (nuvarande Samhällsnytt) och Nordfront har analyserats. Foto: TT

Stor del av näthat mot journalister kommer från ett fåtal individer

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal användare står för mellan 20 och 30 procent av hatiska kommentarer som riktas mot journalister i flera forum på nätet. Det visar en ny rapport gjord av FOI på uppdrag av Tidningsutgivarna.

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på uppdrag av branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) gått igenom 6,5 miljoner kommentarer på forumet Flashback, sajten Avpixlat (nuvarande Samhällsnytt) och nazistiska Nordiska motståndsrörelsens internetportal Nordfront.

Kommentarerna har publicerats mellan år 1995 och 2018, och nämner en journalist vid namn kombinerat med kränkande uttryck. I det spannet ryms allt från epitet som ”batikhäxa” och ”glappkäft” till mer explicit hatfulla kommentarer.

Antalet personer som skriver många nedsättande kommentarer skiljer sig åt mellan de olika sajterna. Men i varje studerad digital miljö är det ett tiotal användare som står för mellan 20 och 30 procent av det sammanlagda antalet hatinlägg som handlar om journalister.

”Visar på flera saker vi tidigare bara haft på känn”

Av de 752 journalister som nämns i kommentarerna förekommer 335 i sammanhang som också uttrycker hat. Enligt FOI och TU är majoriteten av de journalister som oftast utsätts för hat ledarskribenter eller politiska kommentatorer.

De fem mest utsatta journalisterna i undersökningen omnämns i nästan var tredje analyserad kommentar, och den enskilt mest utsatta nämns i fler än var tionde hatfull kommentar. Bland de 20 mest utsatta journalisterna är elva män och nio kvinnor.

– Vi har anat det här länge. TU gör undersökningar hot och trakasserier i mediebranschen årligen, men nu ville vi titta mer på vem som hotar. Det är en stor mängd hatkommentarer riktade mot en grupp journalister som formuleras av ganska få personer. Få personer ställer till stora problem och utgör ett hot mot demokratin. Ungefär som brottsligheten i samhället ser ut generellt, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU.

Totalt sett skriver mellan en halv procent och fyra procent av användarna på de undersökta forumen hatfulla inlägg specifikt riktade om journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer