Finska medier fördömer lögnmedier och tonen i debattklimatet Foto: Montage

Finska medier tar ställning mot falsk journalistik

Uppdaterad
Publicerad

I ett gemensamt ställningstagande har 22 chefredaktörer från några av Finlands största redaktioner gått samman och fördömt vad de kallar lögnmedia och tonen som har uppstått i debattklimatet.

”Vi chefredaktörer som följer god journalistisk sed tänker inte stöda lögnmedier genom att vara tysta/tigande medlöpare. Vi förbinder oss till relevant journalistik som grundar sig på fakta. Då någon medvetet försöker fördunkla eller förvränga fakta reagerar vi i våra egna medier.” skriver chefredaktörerna i sitt gemensamma ställningstagande.

Tommy Westerlund, chefredaktör på Hufvudstadsbladet, är en av dem som har skrivit under. Han menar att tonen i debattklimatet har förändrats de senaste åren. Förändringen började när det blev möjligt att kommentera anonymt på olika sidor och det har successivt blivit allt värre.

– Språket blev mer vulgärt och hatet triggades till nya höjder. I höstas när Finland fick ta emot ett litet ökat antal flyktingar sprängdes alla slussar. Det är den utvecklingen som fick oss att sätta ner foten, säger Westerlund.

Fördömer osanna nyheter

I ett gemensamt ställningstagande fördömer 22 chefredaktörer i Finland tonen i debattklimatet, hot mot journalister och lovar att ta ansvar för deras egna nyheters tillförlitlighet. De fördömer också att nyheter från vad de kallar lögnmedia sprids i sociala medier.

En av de andra som har undertecknat är Niklas Nyberg, chefredaktör för Vasabladet. Han nämner som exempel hur artiklar om flyktingmottagandets konstnader sprids i sociala medier, men att dessa konstnader inte stämmer överens med verkligheten.

– Vi menar att denna bluffmedia inte jobbar på det sätt med källor, faktagranskning eller källkritik som vi gör. Dessa nättidningar skriver artiklar som passar deras egna syften. Professionella medier rättar sina egna fel och svarar på opinionsnämnder. Alternativa medier följer inte några såna journalistiska regler, säger Niklas Nyberg.

Ställningstagandet är bara början

Både Tommy Westerlund och Niklas Nyberg tycker att det viktigaste som medierna nu kan göra är att fortsätta med sitt arbete och göra god journalistik. Nyberg menar att det gemensamma ställningstagandet inte är slutet, utan snarare början på något nytt.

– Man kan inte kräva att bli respekterad, eller krävs att anses trovärdig. Man måste dagligen jobba mot att vara det. Vi måste skapa och hålla kvar den tilltron. Vi behöver kanske öppna upp mera kring journalistiken och visa vilka krav vi ställer, och hur vi samlar in information. Vi motsätter oss dessa bluffmedier, men det är upp till oss att fortsätta det här arbetet och ytterligare fundera på att vara aktiva och öppna så att vi eventuellt kan få stopp på spiralen med desinformation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.