Nya siffror: Var tredje dag mördas en journalist

Publicerad

Under 2015 har nästan 100 journalister mördats i tjänsten och enligt Unescos siffror har endast fyra procent av morden lett till straff. Unesco lyfter fram frågan idag i samband med den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

– Ja, det har blivit värre. Det är skottpengar på journalister i vissa delar av världen. Det är för att de utgör ett hot, det är många regeringar och många kriminella organisationer som inte vill att man ska berätta hur det ligger till, säger tidningen Journalistens Helena Giertta. De har länge rapporterat om hot och problem som journalister stöter på genom sitt arbete.

Årets första och största attack

2015 hann knappt börja innan den första stora attacken kom när terrorister slog till mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Åtta personer mördades och sedan dess har listan vuxit. I början av december hade 94 journalister dödats och det sker över hela världen, från Ukraina och Indien till Somalia och Mexiko.

Helena Giertta menar att alla morden kan leda till att journalister skräms till tystnad, något som i sin tur är ett hot mot demokrati och yttrandefrihet.

Mördas en journalist var tredje dag

Unesco är det FN-organ som arbetar med pressfrågor och enligt dem har det i genomsnitt mördats en journalist var femte dag under det senaste decenniet. Det är på grund av arbetet som journalisterna mördas och bara ett av tolv fall leder till åtal. Med nästan 100 mördade journalister ser 2015 ut att bli ett mörkt år med nästan en mördad journalist var tredje dag.

Svenska journalister har också fallit offer. Förra året mördades Sveriges Radios mångårige korrespondent Nils Horner i Afghanistan.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.