Foto: TT

Landstingsrådet Anna Starbrink: ”Metro har ögonen på sig”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet och Moderaterna har öppnat för att stoppa utdelningen av Metro i tunnelbanan. Nu sluter fler partier i landstingsfullmäktige upp bakom Moderaterna och Miljöpartiet.

– Metro har ögonen på sig, säger landstingsrådet Anna Starbrink.

Efter att gratistidningen Metros ägarduo Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen intervjuats i den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag växer nu kritiken mot att tidningen delas ut i kollektivtrafiken i Stockholm.  

Miljöpariets och Moderaternas ledamöter i landstingsfullmäktige ifrågasatte i helgen Metros avtal med Stockholms Lokaltrafik (SL). Nu ifrågasätts också avtalet av Socialdemokraterna, något som Dagens Nyheter var först med att berätta. 

Metro och Qviberg

LÄS MER: TV4 avbryter samarbete med Metro

– Metro måste följa den policy SL har för tidningar. Tidningens ledning har uppenbarligen givit uttryck för något annat om tidningens innehåll. Därför håller jag med Miljöpartiet om att SL inte längre kan distribuera Metro, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd, till SVT Nyheter. 

”Oerhört uppseendeväckande”

I den uppmärksammade intervjun med Nyheter Idag kallade Qviberg en icke namngiven medarbetare på Metro för ”stalinist” och sade att denna borde ha fått sparken från tidningen. Qviberg har dock bett om ursäkt för uttalandet och tagit avstånd från Nyheter Idag.

– Det finns anledning följa detta noggrant, Metro har ögonen på sig, säger Anna Starbrink (L) landstingsråd i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Centerpartiets landstingsråd Gustav Hemming säger i en skriftlig kommentar att det är oacceptabelt att Metros ägare hotar att sparka personal på grund av dennes åsikter.

– Metros agerande den senaste tiden har varit oacceptabelt. Om farhågan stämmer, att Metro styrs av en politisk agenda, så stänger jag inte dörren till att avtalet sägs upp, säger Hemming..

LÄS MER: Qviberg ångrar intervju med Nyheter Idag

Även Centerpartiet och Vänsterpartiet öppnar nu för att se över avtalet mellan SL och Metro.  

– Det här är oerhört uppseendeväckande och jag blir bekymrad när Qviberg och Ager-Hanssen går med på ett sådant möte (intervjun med Nyheter Idag, reds.anm), säger Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd (V). 

Ger tidningen stöd

Kristdemokraternas gruppledare, Karl Henriksson, säger till Dagens Nyheter att det är för tidigt att säga om Metro går mot en ny inriktning. Sverigedemokraterna däremot säger att man inte stöder förslaget att stoppa Metro.

Dan Kareliusson, Sverigedemokraternas gruppledare i landstingsfullmäktige säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att  det är bra om Metro ”breddar sig från socialism”.

Stockholms Dagspressdistrikt, en sammanslutning av fackklubbarna vid en rad tidningar i Stockholm, sade i ett gemensamt uttalande igår att Metro hotas av ”Ägarens fullständigt huvudlösa utspel”.

Efter att intervjun med Nyheter Idag publicerades gick Metro ut med ett pressmeddelande där tidningens chefredaktör Staffan Erfors försäkrade att det är han och inte ägarna som fattar publicistiska beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metro och Qviberg

Mer i ämnet