Bilder av dödade journalister i Mexiko. (2017) Foto: AP/TT

Flest journalister mördas i Afghanistan och Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Enligt International press institute i Österrike har 100 journalister dödats det senaste året. 32 av dem har enligt organisationen dödats som hämnd för sin rapportering, och i ytterligare 41 fall finns misstanke om att morden har koppling till journalisternas arbete.

Utöver de journalister som dödats, och misstänks ha dödats på grund av sin rapportering, har ytterligare 13 mist livet i strid sedan september 2017, majoriteten av dem i Afghanistan.

Mexiko och Indien är de länder som är sämst på att utreda morden. I Mexiko har 14 journalister dödats och i Indien tolv. Trots detta har bara två personer gripits i Mexiko och sex i Indien.

Enligt International press institute har flest journalister dödats i Afghanistan och Mexiko, följt av Indien. På fjärde och femte plats hamnar Syrien, där elva journalister dödats, och USA där sju dödats.

Fem av de amerikanska journalisterna arbetade på tidningen Capital Gazette som utsattes för ett attentat i juni i år där en man sköt in mot tidningens redaktion genom en glasdörr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.