Antonio Guterres Foto: TT/AFP

FN:s generalsekreterare uppmanar Myanmar att släppa fängslade Reuters-journalister

Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade under torsdagen regeringen i Myanmar att benåda och släppa de två fängslade Reuters-journalisterna som i början av september dömdes till sju års fängelse. De båda stod anklagade för att ha tagit i emot hemliga dokument i samband med att de arbetade med ett undersökande reportage i landet.

– Det är oacceptabelt att Reutersjournalisterna fängslas för det de höll på med, sade António Guterres till journalister vid FN-högkvarteret under torsdagen, rapporterar Reuters.

De två journalisterna arbetade med ett undersökande reportage om mordet på tio män och pojkar ur den muslimska minoritetsgruppen rohinga i Rakhine-regionen i Myanmar. De greps i december förra året, och dömdes i början av september i år till sju års fängelse, anklagade för att ha tillskanskat sig hemliga statliga dokument.

– Det är min bestämda uppfattning att det här inte borde ske och jag hoppas att regeringen kan benåda och släppa dem så snart som möjligt, sade António Guterres vidare.

Väckt stor uppståndelse

Fallet har väckt stor uppståndelse och människorättsorganisationer har krävt att journalisterna släpps fria. Sveriges utrikesminister, Margot Wallström (S), twittrade kort efter att domen fallit den 3 september att det var ”ett hårt slag mot pressfriheten i Myanmar” .

Men landets ledare, Aung San Suu Kyi, försvarade nyligen domen mot journalisterna och menade att den utfärdats på grund av att domstolen ansett att de dömts på grund av att de båda reportrarna hanterat hemliga dokument – ”inte för att de var journalister”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.