”Skildringar av svarta kvinnor som apor är så vedervärdiga att vi vänder oss emot ett pris, men vi stödjer yttrandefriheten ändå”, skriver Joyce Carol Oates på Twitter. Foto: AP/TT

Författare protesterar mot Charlie Hebdo-pris

Uppdaterad
Publicerad

Junot Díaz, Joyce Carol Oates och 24 andra författare startar ett författarupprop mot att den terrordrabbade tidningen får PEN:s hederspris. Protesten är den andra på kort tid mot galan, som hålls i maj.

26 internationella författare har undertecknat ett protestbrev mot att Charlie Hebdo ska tilldelas PEN:s hederpris för yttrandefrihet, enligt The Guardian. I brevet vänder sig författare som Joyce Carol Oates, Junot Díaz och Lorrie Moore mot att den franska satirtidningen ”belönas” för sina kontroversiella teckningar, samtidigt som man understryker Hebdos självklara rätt att publicera dem:

”Charlie Hebdo hånar de delar av den franska befolkningen som redan lever under förtryck och marginalisering. Det finns en avgörande skillnad mellan att med eftertryck stödja uttryck som går över gränsen för det acceptabla, och att med entusiasm belöna sådant beteende”, skriver författarna, som i stor utsträckning själva är medlemmar i amerikanska PEN.

Fler protesterar

Det var i mitten av april som yttrandefrihetsorganisationen PEN tillkännagav att man kommer att ge ett hederspris till Charlie Hebdo på sin gala i New York den 5 maj. Anledningen är att den franska satirtidningen valt att fortsätta sitt arbete efter terrorattentatet som kostade 12 personer livet tidigare i år.

Beslutet väckte omedelbara protester. Sex författare hoppade av galan på grund av Hebdos satirteckningar om franska muslimer, däribland Peter Carey, Michael Ondaatje och den tidigare PEN-ordföranden Francine Prose. De får nu stöd av de 26 författarna i brevet.

Avvisar kritiken

PEN:s amerikanske ordförande Andrew Solomon kommenterade kritiken mot priset i måndags:

– Om vi bara stödjer de åsikter vi tycker om skulle det vara ett väldigt begränsat uttryck för yttrandefrihet. Det här är ett pris för mod, inte för innehåll, sa Solomon till AP.

Andrew Solomon tillade att det hela tiden har varit tydligt att Charlie hebdos avsikt inte varit att förolämpa muslimer eller andra minoriteter, utan att kraftigt avvisa försök att inskränka i yttrandefriheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.