Forskning: Sajterna polariserar debatten om invandring

Uppdaterad
Publicerad

Många kallar sig själva för ”alternativa” men anklagas ofta för att hetsa mot etniska och religiösa minoriteter och sprida hat anonymt. Nu har innehållet på sajter som Fria Tider, Avpixlat och Dispatch International och människorna bakom dem för första gången blivit underlag för forskning. En av slutsatserna är att sajterna bidrar till att polarisera debatten om invandring och medier.

 – Det är två komponenter som förenar, det är invandringskritiken och det är alternativmedieperspektivet, alltså att man ställer sig utanför de traditionella medierna och definierar sig själv som en motpol till dem, säger Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

I boken ”Migrationen i medierna – men det får en väl inte prata om?” analyserar han innehållet på sju olika sajter och intervjuar 12 företrädare för hemsidor som han benämner som IAM, ”invandringskritiska alternativa medier”.

– Jag tycker att man bör börja med att studera någonting förutsättningslöst. Om jag hade börjat med att säga att nu ska jag studera rasistiska sajter då hade jag dels varit begränsad till sådana som jag redan vet är rasistiska, men jag ville ha ett öppnare förhållningssätt. Inom ramen för IAM finns hela spektret, från rena rasister till mer nyanserade kritiker av den förda politiken. 

Beroende av traditionella medier

Det han har sett när han har studerat analysen av de sju sajterna är att de är i beroendeställning till traditionella medier. I över 60 procent av de över 800 artiklarna som ingår i studien förekommer referenser till vanliga medier. Men sajterna som undersökts är inte bara beroende av traditionella medier, de påverkar även deras publicistiska innehåll. Ett sådant fall som Kristoffer Holt tar upp är morden på Ikea i Västerås den 10 augusti förra året.

– Det blev en väldigt intensiv diskussion kring det här med etnicitet och om man ska publicera det eller inte. Där valde Aftonbladet att gå ut med etniciteten på gärningsmannen och tidningens dåvarande publisher Jan Helin motiverade detta i en ledarkrönika med att ”om vi inte hade gjort det så hade vi hällt vatten på kvarnen åt dem som hävdar att vi mörkar”. Och där är det intressant, för då har de ju de facto påverkat ett redaktionellt beslut på en av de stora redaktionerna.

”Vad är en journalist i dag?”

I dagens medielandskap kan det till och med vara en konkurrensnackdel att följa etiska riktlinjer, och det är något som bekymrar forskare.

– Mycket av den vetenskapliga diskussionen handlar om vad som håller på att hända med det journalistiska yrket. Vad är en journalist i dag? Gränserna förskjuts och nya aktörer kan kliva in. Vad är det då som säger att den vanliga människan väljer ett journalistiskt professionellt förhållningssätt framför någonting annat? Det här problemet är någonting man verkligen måste ta på allvar.

Å andra sidan menar Kristoffer Holt att de sajter han studerat har också bidragit till en livligare etisk diskussion inom journalistkåren.

– Jag tror ändå att det har en ganska stor attraktionskraft att man levererar etiskt schysst innehåll, om man kan argumentera för det på ett tydligt sätt.

Mer sandlåda, mindre samtal

Kristoffer Holt menar att IAM-sajterna som han har studerat bidrar till att spä på motsättningarna i den svenska debatten kring invandring.

– De skapar en hårdare ton i debatten. Det blir mer känsloargument, mer hårda ord, mer stämplar, tydligare vi och dom. Polariserad debatt blir mer av sandlåda, mindre samtal.

Det där därför han tycker det är viktigt att forska kring sådana sajter.

– Det är otroligt viktigt att studera dessa medier därför att de ger uttryck för en typ av attityd som finns i samhället. I grund och botten ger de uttryck för en misstro mot demokratin.

Förtydligande: Artikeln har uppdaterats för att förtydliga att Kristoffer Holts bidrag till boken ”Migrationen i medierna” består av två delar, en innehållsanalys och en intervjudel. 

Sajter som ingår i studierna

De sju sajterna som analyserats:

Avpixlat, Exponerat, Nyheter idag, Fria tider, Dispatch International, Nya tider, Sputnik (numera nedlagd)

Sajter vars företrädare har intervjuats:

Fria Tider, Avpixlat, Dispatch International, Nyheter Idag, Nya Tider, Samtiden, Tobbes Medieblogg, Motgift, Granskning Sverige, Ledarsidorna, Thoralf Alfssons blogg, Tino Sanandajis blogg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.